Stvaralaštvo, kreativnost, inovativnost

Nagrada Radoslav Putar i ove se godine, već četrnaestu godinu zaredom, dodjeljuje mladim umjetnicima u polju suvremenih umjetničkih praksi.

piše:
Vatroslav Miloš
lana_stojicevic_crno_

Lana Stojićević, Crno brdo

Piše: Vatroslav Miloš

U okviru izložbe Finale 2015!, koja se otvara 12. lipnja u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, proglasit će se pobjednik 14. natjecanja za Nagradu Radoslav Putar. Četiri ovogodišnja finalista su Vojin Hraste, Bojan Mucko, Lana Stojićević i Dino Zrnec, a jedan, odnosno jedna od njih, imat će priliku sudjelovati u osmotjednom rezidencijalnom boravku u SAD-u kroz program RESIDENCY UNLIMITED. 

“Riječ je o umjetnicima s iskustvom u izlaganju u Hrvatskoj i inozemstvu, koji su već nagrađivani i afirmirani na svojim područjima. Vojin Hraste (1981.) diplomirao je kiparstvo na zagrebačkog Akademiji likovnih umjetnosti, Bojan Mucko (1983.) je magistar animiranog filma i novih medija, koje je završio na ALU, etnologije i kulturne antropologije te Filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Lana Stojićević (1989.) diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a Dino Zrnec (1983.) je završio ALU u Zagrebu i usavršavao se u Pragu i Beču”, prenosi Hina.

Novost je u ovogodišnjem izboru i specifična metoda rada žirija. Naime, u prvom su krugu izbora u radu žirija sudjelovali prošlogodišnji dobitnik Nagrade Igor Ruf, kustostica Branka Benčić, bečki kustos Martin Fritz, voditelj galerije Forum Antun Maračić i Blaženka Perica, profesorica na splitskoj Umjetničkoj akademiji. U drugom će im se krugu pridružiti Christopher Howard, renomirani njujorški likovni kritičar i kustos, a koji će i dan prije otvorenja izložbe, 11. lipnja, u Institutu za suvremenu umjetnost održati predavanje naslovljeno Svijet umjetnosti bez središta

Također, ova će godina biti zadnja u kojoj će se finalna izložba Nagrade Radoslav Putar održavati u galeriji Galženica. Nakon suradnje s Gliptotekom HAZU (2002. i 2004.) te Galerijom Križić Roban (2003. i 2005.), Galženica je punih deset godina bila je prostor izlaganja, ali i dom za organizaciju te za finaliste Nagrade. “Izložbe dobitnika Nagrade Radoslav Putar bile su prvih deset godina organizirane u suradnji s Galerijom Miroslav Kraljević, a kasnije u našim galerijama, prvo u suradnji s Academijom Modernom, a od 2014., u prostoru Instituta za suvremenu umjetnost”, ističu iz ISU-a.

“Ciljevi Nagrade Radoslav Putar su pružiti podršku mladim stvaraocima putem stjecanja i prijenosa iskustva, znanja i obrazovanja. Nagrada umjetnicima pomaže u profesionalnom smislu i olakšava im daljnju djelatnost. Aktivnosti vezane uz Nagradu usmjeravanju ih s marginalnih položaja prema središnjoj ulozi u društvu. Postojanje, organizacija i realizacija Nagrade Radoslav Putar stvara pozitivni kontekst oko mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i konačno trebalo identificirati”, dodaju još iz ISU-a. O svemu tome možda nabolje svjedoči popis dosadašnjih laureata – Tanja Dabo, Nika Radić, Igor Eškinja, Antun Božičević, Tina Gverović, Vedran Perkov, Marko Tadić, Goran Škofić, Davor Sanvincenti, Marko Marković, Miran Blažek, Dina Rončević i Igor Ruf – a koji su danas svi etablirani umjetnici i umjetnice definiranih izričaja i inovativnih umjetničkih poetika.  

Objavljeno
Objavljeno

Povezano