Studije drhtanja

U prostoru za umjetnost i medije Künstlerhaus KM u Grazu bit će otvorena samostalna izložba Damira Očka.

km_damir_ocko_630

Studies on Shivering okuplja niz novih radova Damira Očka posebno realiziranih za izložbu u Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien (KM-) u Grazu koja će biti otvorena u petak, 31. siječnja, u 19 sati. Kustosica je izložbe Branka Benčić.

Radi se o filmu Tk (2014), poeziji, serijama partitura, kolaža, zvučnih objekata i 16mm projekciji – međusobno povezanih i organiziranih kao niz studija koje se formiraju oko filma koji zauzima središnje mjesto. Kod Damira Očka pojedini radovi i sama izložba kao kompleksna prostorna i diskurzivna forma postaju konceptualni aparat i razrađen sustav otvoren za ponovno čitanje, dok organizacija elemenata rezultira cjelinom kao dosljednim vizualnim jezikom. U radovima nailazimo na kolažnu strukturu koja se gradi preplitanjem nekoliko elemenata koji konstituiraju specifičan fragmentaran narativ koji razgrađuje fiksne konstelacije.

Izložbom Studies on shivering i novim filmom Tk Damir Očko nastavlja istraživanje ekstremnih figura tijela, koje se manifestiraju kao niz studija različitih oblika tijela koje drhti, slika poetskog nasilja, a metonimi politike tijela, oblika njegove društvene reprezentacije, formiraju se unutar binarnih opozicija, krajnosti, starog i mladog, te okolnosti poput bolesti ili zime. Međutim, ne radi se samo o istraživanju temeljnih odnosa psihičkih i fizičkih saveza, neuroloških poremećaja i fizioloških reakcija, već Očko daje naslutiti upravo političke implikacije i društvene kodove kontrole, kazne, nasilja, krhkosti, otpora, a drhtanje, subverzivno, izdajničko, razotkrivajuće, postaje poput ritma, tenzije koja se provlači različitim aspektima djela, omogućuje opisivanje neizrecivog, artikuliranje vizualnog jezika.

Izložbu prati opsežna publikacija u izdanju Verlag für Moderne Kunst, a autori su tekstova Marc Bembekoff i Branka Benčić, koja je uz Sandra Droschla i urednica publikacije. Predstavljanje publikacije i razgovor umjetnika i kustosice predviđeni su uz zatvaranje izložbe, 6. ožujka. Film Tk realiziran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, u produkciji Kreativnog sindikata i Igora Grubića.

KM- / Branka Benčić

Objavljeno
Objavljeno

Povezano