Spiegel im Spiegel

Rad Davora Sanvincentija, odabran na natječaju za privremenu memorijalnu intervenciju Virtualnog muzeja Dotrščina, bit će predstavljen 8. svibnja.

Davor_Sanvicenti_Spiegel_im_Spiegel_630

Sredinom ožujka Virtualni muzej Dotrščina objavio je natječaj za umjetničku intervenciju na prostoru Spomen-parka Dotrščina u Zagrebu, u cilju poticanja suvremenih načina izgradnje kulture sjećanja. Na natječaju je odabran rad Spiegel im Spiegel multimedijalnog umjetnika Davora Sanvincentijs, koji će javnosti biti predstavljen na Dan oslobođena Zagreba u srijedu 8. svibnja u 10 i 30 sati u prostoru parka.

Zvučna šetnja Spiegel im Spiegel je site-specific intervencija koja osim zvučnog segmenta i intervencije u prostoru uključuje i dramaturške dijelove spisateljice Ivane Sajko nastale za potrebe rada. Rad je moguće razgledati tek privremeno, do 10. svibnja do kada će se posjetiteljima na ulazu u park dijeliti slušalice i karta kretanja te će ih se uputiti na polusatnu šetnju do privremeno konstruirane Šumske dvorane u Dolini grobova. Spiegel im Spiegel na lokaciji parka možete pogledati svakodnevno od 10 i 30 do 18 sati, a zvučni zapis naknadno će trajno biti dostupan na stranici Virtualnog muzeja Dotrščina.

Predstavljanju rada prethodit će polaganje vijenaca na središnjem spomeniku žrtvama fašizma te nastup pjesnika Aleksandra Huta Konoa s pjesmom Dotrščina.

Spomen-park Dotrščina najveći je gradski park i mjesto najmasovnijeg zločina u povijesti Zagreba. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka ubijeno je tisuće građana i građanki Zagreba i okolice. Postoje indicije da je smaknuća na prostoru parka bilo i u poraću, od strane pobjednika. Spomen-park Dotrščina krajobrazno je uređeni prostor na kojem postoji i niz spomenika, radova Vojina Bakića, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt koji Saša Šimpraga provodi u okviru Documente – centra za suočavanje s prošlošću od 2012. godine, s ciljem vraćanja Spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju. Uz prvi postav Virtualnog muzeja Dotrščina u javnom prostoru Trga bana Jelačića, prošle je godine povodom otvorenja muzeja i Svjetskog dana mira izvedena i krajobrazna intervencija na prostoru parka – sedam tisuća bijelih vrpci za sedam tisuća ubijenih, koliko se, na temelju dosadašnjih istraživanja, pretpostavlja da iznosi broj ubijenih na prostoru parka. Ovogodišnji postav biti će predstavljen u jesen 2013.

KP / Virtualni muzej Dotrščina

Objavljeno
Objavljeno

Povezano