Sistem pomirbe pisama

TDC nagrada za izvrsnost u dizajnu tipografije pripala je domaćim dizajnerima Mariji Juze i Nikoli Đureku za tipografski software Balkan. 

balkan_tipografija_630

Na nedavno održanom natječaju koji provodi Type Directors Club iz New Yorka, certifikatom izvrsnosti u tipografiji nagrađeni su domaći dizajneri Marija Juza i Nikola Đurek za grafičko rješenje Balkan tiposistema. Ova prestižna nagrada dizajnerima je dodijeljena u konkurenciji od 1300 radova iz 33 zemlje. Balkan tiposistem dodatno je nagrađen i certifikatom izvrsnosti u dizajnu tipografije, te je dodatno proglašen jednom od šest najboljih radova prema osobnom odabiru stručnog suda. Nagrađena tipografija koja objedinjuje latinično i ćirilićno pismo, nastala je kao rezultat istraživanja fenomena balkanskog sprachbunda i zajedničkih svojstava južnoslavenskih jezika i pisama.

Zanimljivost ovog tiposistema jest to što on osim kao font, funkcionira i kao automatski prevoditelj ili pretvarač latinice u ćirilicu i ćirilice u latinicu. Kako ističu dizajneri Balkan je “sistem pomirbe različitih pisama i edukativni software. Balkan tipografija je time hibrid koji dekodira oba pisma, depolitizira ih i demistificira u svrhu edukacije, tolerancije i najvažnije njihove prvotne funkcije – komunikacije.” Dizajneri su u svom radu ostavili mogućnost razvoja softwarea i uključivanja i drugih ćirilićnih pisama. Više o ovom tiposistemu možete saznati ovdje

Izvor: Organizam

 

 

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano