Šifra: grafika

Putujuća izložba mladih grafičara Password: Printmaking bit će uskoro otvorena u Ljubljani. 

angela_cuadra_declaraciones_2012_630

Međunarodni grafički likovni centar iz Ljubljane za 17. travnja najavljuje otvorenje međunarodne putujuće izložbe mladih autora Password: Printmaking

Kustosi iz šest europskih država za ovu su izložbu odabrali projekte koji se temelje na umnoživosti te imaju izraženi pogled na suvremeno društvo. Odabrani umjetnici grafičke tehnike razumiju u najširem smislu – kao oruđe kroz koji je moguće promatrati stvarnost i tražiti promjenu. Umjetnici zastupljeni na izložbi svjesno reproduciraju i diseminiraju svoje radove kako bi naglasili mogućnosti njegovog učinka. Rezultat takvog umjetničkog izbor odražava se u svim mogućim formama: od tradicionalnog tiska, suvremenih načina reprodukcije, knjige umjetnika, antologija i inermedijskih projekta. Matrica i tisak različito su shvaćeni s obzirom na posebnosti konteksta, a takva nestabilnost i raznolikost mogućih recepcija rada postaju istinsko stanje njegovog bivanja. 

Kustosi izložbe, Sofie Dederen, Daina Glavočić, Jaanus Samma, Marta Raczek-Karcz, Božidar Zrinski i Javier Martín-Jiménez, bili su slobodni odabrati teme i radove koje odražavaju stvarnost društava iz kojih potječu, no pri izboru je bilo važno da odabrana djela također izražavaju kulturalno i institucionalno iskustvo. Izložba na taj način pokazuje pluralnost unutar europske umjetnosti te je dobiven novi sadržaj koji je unutar sebe sinergičan ali i isključiv.

Izložba Password: Printmaking dio je izložbenog i rezidencijalnog projekta koji zajednički ostvaruje šest partnera iz Europe. Projekt koordinira ljubljanski Međunarodni grafički likovni centar, a ostali partneri su Hablar en arte iz Madrida, Frans Masereel Centrum iz belgijskog Kasterleea, Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, Zaklada Tallinn Print Triennial i International Print Triennial Society iz Krakowa. 

Na izložbi koja ostaje otvorena do 26. svibnja izlažu: bolwerK, Paul Hendrikse, Damien De Lepeleire, Lieven Segers, Kristina Restović, Emanuela Santini, Celestina Vičević, Iva Gobić Vitolović, Joonmeedia, Triin Tamm, Anna-Stina Treumund, Anu Vahtra & Nam Kim, Marta Kubiak, Paweł Kwiatkowski, Marcin Pazera, Rafał Śliwczyński, Boštjan Čadež, Jon Derganc, Tanja Vujinović, Klemen Zupanc, Pedro Luiz Cembranos, Àngela Cuadra, Àngel Masip i Javier Pividal. Katalog uređuje Breda Škrjanec 

KP / mglc / Foto: Ángela Cuadra, Izjave

Objavljeno
Objavljeno

Povezano