Scenariji diskontinuiteta

Novi dodatak časopisu Život umjetnosti obuhvaća istraživačku i umjetničku mapu koja izlazi iz uobičajenog dizajnerskog okvira ili zamjenjuje standardne vizualne priloge.

karina_Nimmerfall_630

Karina Nimmerfall, 1953. – mogući scenarij diskontinuirane budućnosti, detalj

Piše: Matija Mrakovčić

Novi, 95. broj časopisa Život umjetnosti posvećen je arhivu kao fragmentarnom, intimnom mjestu mogućeg umjetničkog, povijesnog i teorijskog istraživanja. Novost je časopisa vizualni esej čiji koncept izvršna urednica časopisa Marija Borovičkić opisuje kao poprilično široku ideju, “preko teksta i slike do istraživačke i umjetničke mape”. 

Novi je koncept časopisa svojim radom otvorila Karina Nimmerfall, austrijska umjetnica s prebivalištem u Berlinu. Njeni projekti nastaju na sjecištu arhitekture, medija i percepcije prostora. Postavljajući pitanja o prostoru, mjestu i urbanim strukturama, kao i njihovim uvjetima unutar kulturnih i ideoloških sustava reprezentacije, umjetnica istražuje slike unutar različitih koncepata stvarnosti, sjećanja i povijesti. Vizualni esej naslovljen 1953. – mogući scenariji diskontinuirane budućnosti opisuje urbanistički plan novog modernističkog oblika utopije − grada unutar grada za 17 000 stanovnika, sjeverozapadno od središta Los Angelesa. Spomenuti je urbanistički plan 1953. ukinut, nakon što je prouzročio žestok sukob na temu lokalne stanogradnje, a koji su pokrenuli privatni poduzetnici, nekretninski lobiji i utjecajni mediji. Vizualni esej čine tekstovi i fotografije snimljene na lokacijama parka Elysian, sjevernog San Pedra, Oblasnog umjetničkog muzeja Los Angelesa (LACMA) i istraživačkog centra VDL.

U sljedećem, 96. broju časopisa, gostujući urednik Nikola Bojić fokusiran je na različitost prostornih praksi koje presijecaju i povezuju različite interesne sfere, a vizualni esej naslova Od teritorija do specifičnog mjesta obuhvatit će istraživačke radove, ali i umjetničke radove otisnute na desetak posebnih mapa. Mape su zamišljene kao spoj teksta, fotografija i slobodnih autorskih vizualizacija, prezentacija ili interpretacija određene teme. “Ovim dodatnim umjetničkim prilozima broj će izaći iz uobičajenog dizajnerskog okvira časopisa s listovima unutar korica”, najavila je Borovičkić.

Urednice su 97. Života umjetnosti kolektiv Lokalna baza za osvježavanje kulture [BLOK], a broj izlazi pod naslovom Umjetnost i društveni pokreti. Vizualni esej obuhvatit će umjetničke intervencije Petje Dimitrove i bit će provučene kroz čitav broj. Dimitrova živi u Beču gdje kao umjetnica djeluje na sjecištu vizualne umjetnosti, političkog i participativnog rada u kulturi. Predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, članica je upravnog odbora IG Bildende Kunst i mreže Kritičko istraživanje migracija i granični režimi. Njena intervencija imat će ulogu samostalnog priloga u mediju crteža i zamjene standardnih vizualnih priloga. 

Život umjetnosti izlazi dva puta godišnje u izdanju Instituta za povijest umjetnosti.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano