Rastaviti objekt

Lara Badurina i Stefano Katunar izlažu u Parizu 

lara_badurina_Limited_series_630

Riječki umjetnici Lara Badurina i Stefano Katunar imaju priliku prikazati svoje radove pariškoj publici. Zajednička izložba otvorena je 12. travnja u galeriji Nouvel Organon u Parizu, a odabrane radove moguće je razgledati do 12. svibnja. 

Stefano Katunar predstavnik je mlađe generacije kipara. Na ovoj izložbi predstavit će niz knjiga-objekata, rad naslova Biblioteque. Multidisciplinarna umjetnica Lara Badurina u Parizu izlaže dio iz svog ranijeg rada Limitirana serija (2006-2011), od kojih u Parizu izlaže seriju vaza 2,4, i 7. Radovi Katunar i Badurine naizgled su slični po načinu djelovanja na materiju i po svjesnoj dekonstrukciji postojećih industrijskih proizvoda za masovnu upotrebu, ali i po brižljivoj rekonstrukciji kojom se objekti ukrašavaju i brižljivo izlažu. Neosporna estetika obnovljenih proizvoda, zaogrnutih u muzejske vitrine zadobiva gotovo znanstvenu verifikaciju. 

Stefano Katunar kirurškim skalpelom obrađuje književnost i larpurlartistički poetizira materiju, dok Badurina razbija jeftinu kinesku keramiku da bi ju ponovno spojila u jedinstveni objekt. Njihove radove tako povezuje jednaka subverzivnost i politiziranost intervencije. Oboje umjetnika propituju obrtnički i tvornički rad, preciznost izrade, vještinu izvedenog, nekadašnju srodnost umjetnika i obrtnika-majstora, kao i estetiku koja opstaje usprkos rubu kiča ili njegovoj blizini.

Izvor: NO / Foto: Lara Badurina, Limitirana serija 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano