Postavljanje novih pitanja

Tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja Muzeji za održivo društvo.

intel_free_press_630 FOTO: Intel Free Press

Piše: Matija Mrakovčić

Održivi razvoj često se definira kao razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolji vlastite potrebe. U tri stupa održivosti redovito se ubrajaju okolišne, socijalne i ekonomske potrebe. No, za mnoge stručnjake ideja održivog razvoja nije ostvariva jer pojmovi razvoj i održivost nisu kompatibilni, već bi se trebalo težiti korištenju manje prirodnih resursa i organiziranju u drugačije tipove zajednica od postojećih. 

S obzirom na sve izraženiji rast siromaštva i socijalne nejednakosti te degradaciju okoliša, povodom Međunarodnog dana muzeja, hrvatski će muzeji pokušati obraditi jedan od najvažnijih izazova današnjice: postizanje ravnoteže između razvojne dinamike ljudskog društva i granica prirodnih potencijala. Muzeji za održivo društvo, ovogodišnja tema manifestacije, ukazat će na ulogu muzeja kao institucije koja doprinose društvu i njegovu razvoju, preuzimajući aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog modela ponašanja prema okolišu i resursima.

Između ostalih, Etnografski muzej Buje, gradski dječji vrtić i Centar za inkluziju organiziraju radionice na kojima će od otpada stvarati objekte ili elemente s novim funkcijama, s ciljem podizanja svijesti o važnosti recikliranja. U Muzeju Lapidarium u Novigradu-Cittanova Korad Korlević, hrvatski astronom i edukator, održat će predavanje o utjecaju čovjeka na lokalni, novigradski okoliš kroz povijest te ga usporediti s utjecajem čovjeka na okoliš na globalnom nivou. Muzej grada Iloka organizira izložbu koja će predstaviti povijesni razvoj pronalaženja izvora pitke vode, njezinu upotrebu u svakodnevnom životu, od gospodarstva do kućanstva te važnu ulogu česma, bunara i vodovoda kojima Ilok obiluje, a s učenicima OŠ Julija Benešića obilazit će terene koji su zastupljeni arheološkim ostacima vodovodne infrastrukture: Tursku skelu, Vodenu glavu, česme, bunare te rijeku Dunav.

Obalu rijeke Drave ili “hrvatske Amazone” Muzej grada Koprivnice koristit će za piknik tijekom kojeg će Ivana Korn Varga iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode održati predavanje o Dravi kao dijelu UNESCO-ova rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Akcijom Održivost na otoku Gradski muzej Korčula nastavlja istraživanje Statuta grada i otoka Korčule iz 1214. godine, s posebnim naglaskom na statutarne odredbe koje su utjecale na oblikovanje krajobraza, čiji je utjecaj vidljiv i danas. Na radionicama u muzeju i u prirodi pokušat će se odgovoriti na pitanja kako su stanovnici otoka čuvali otočne resurse, kako se suživot čovjeka i otoka oblikovao kroz povijest i utjecao na današnji izgled otoka. Umjetnička galerija Dubrovnik tijekom jednog će tjedna izložiti eksponate stalnog postava u prizemlju zgrade. S obzirom da se zgrada Galerije prostire na tri kata, a dizalo ne postoji, pristup izložbenim prostorijama onemogućen je ljudima s poteškoćama u kretanju. Cjeloviti popis događanja potražite ovdje.

Muzeji bi trebali imati neizostavnu ulogu u razvoju društva, a djelatnici muzeja odgovornost da svojim radom, istaknutim predmetima i zbirkama te izložbama ukažu na potrebu drugačijeg smjera. Upravo zato jer kao čuvari baštine i pronositelji novih tendencija u umjetnosti moraju moći razgovarati sa širim slojevima društva, istu tu baštinu i umjetnost mogu koristiti da ukažu na potrebu postavljanja i sasvim novih pitanja.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano