Posljednje predstavljanje

Skvotiranoj zgradi Inex filma u Beogradu, domu Galeriji Inex, prijeti rušenje. Galerija organizira kolektivnu izložbu svih autora koji su u njoj stvarali i djelovali.

inex_ristic_630 Inex Galerija @ Inex Film, FOTO: Tamara Ristić

Piše: Matija Mrakovčić

Inex film u Beogradu bivše je društveno kinematografsko poduzeće koje se bavilo filmskom produkcijom i distribucijom te dio nekadašnjeg Inexa, jedne od najvećih vanjskotrgovinskih kompanija u bivšoj Jugoslaviji, s velikom imovinom u zemlji i inozemstvu čija je vrijednost bila procijenjena na više stotina milijuna eura. 

Zgrada Inex filma u Višnjičkoj ulici u Beogradu bila je napuštena i devastirana do ožujka 2011. kada ju je oživjela Ekspedicija Inex film, samoorganizirana kolektivna akcija. Inicijativa je okupila pojedince i organizacije kojima je bio neophodan prostor za rad i kulturnu produkciju, a oživljavanje zgrade odvijalo se radnim akcijama poput čišćenja, oslikavanja prostora, ali i organiziranjem kulturnih manifestacija (Pesničenje, koncerti, tribine, izložbe, projekcije filmova). Život i stvaranje u Inexu obilježili su samoorganiziranje, solidarnost i DIY životna filozofija, kolektivni rad te stvaralaštvo i razmjena ideja. 

Galerija Inex nastala je kao potreba umjetnika za radnim prostorom te komunikacijom s publikom i drugim umjetnicima. Sve je počelo u ateljeima umjetnika Darka Stojkova i Ivana Jovanovića te se razvilo do Galerije Inex koja je imala dvadesetak žiriranih izložbi godišnje, dinamičnu međunarodnu suradnju, ali i podršku Ministarstva kulture Srbije. Ideja Galerije Inex bila je da mladi umjetnici, povjesničari umjetnosti i drugi entuzijasti zajedno kreiraju identitet galerije na nezavisnoj umjetničkoj sceni te da umjetnik preuzme odgovornost u kreiranju i vođenju prostora.

Nedugo po zauzimanju prostora pojavio se i njegov vlasnik koji se suglasio da Ekspedicija Inex film nastavi koristiti prostor do daljnjeg. No, četiri godine i malo više potom, porasla je prijetnja da će se zgrada Inexa rušiti jer vlasnik Inexa prodaje zgradu i zemlju. Za sada nije točno poznato kome, no u neposrednoj blizini gradi se uskoro najveći trgovački centar u Beogradu. U Inexu i dalje djeluje koncertni prostor, besplatni vrtić za romsku decu, infoshop i veliki broj manjih prostora i grupica, kao što je Inex nekima i dom.

Galerija Inex organizira “posljednje predstavljanje”, kolektivnu izložbu svih autora koji stoje iza Galerije, 22. kolovoza u beogradskoj Galeriji FLU. Na multimedijalnoj izložbi bit će prikazana umjetnička produkcija koja je nastajala u Inex filmu, u poljima glazbe, videa, instalacija, skulptura, grafita, plakata, dizajna, slika, fotografija, glume, performansa, filma, a sudjeluju Darko Stojkov, Ivan Jovanović, Vladimir Stanojević, Nicolas Jargić, Aleksandra Petković, Goran Rister, Andreja Krstić, Siniša Janjić, Kaća Krsmanović, Orjen Đurić, Jovan Ćurčić, Marija Avramović, Sofija Eftimovski-Božović, Nikola Hajduković i Marko Pejčić

Objavljeno
Objavljeno

Povezano