Portret slučajnog prolaznika

U sklopu ovogodišnje Spajalice, španjolski street art umjetnik Sebas Velasco oslikao je jednu riječku fasadu motivima koji obuhvaćaju prošlost i sadašnjost grada.

piše:
Martina Domladovac
Tanja_Kanazir_Sebas_Velasco_mural_630

Sebas Velasco, Explorare Necesse Est, Foto: Tanja Kanazir

Piše: Martina Domladovac

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci ove godine po četvrti put organizira program Spajalica / Umjetničke intervencije u javnom prostoru. U sklopu programa, španjolski street art umjetnik Sebas Velasco iz Billbaa oslikao je fasadu u blizini Trsatskih stuba. Mural pod nazivom Explorare Necesse Est prikazuje portret slučajnog prolaznika kojeg je umjetnik upoznao dan prije u Rijeci s  prepoznatljivim motivima riječke industrijske arhitekture u pozadini. Time Velasco na sebi specifičan način ujedinjuje prošlost i sadašnjost grada kao i njegovu kulturnu povijest. Naslov dolazi iz razgovora u kojem je čovijek s portreta, pričajući o glazbi, knjigama i umjetnosti, spomenuo važnost istraživanja novih stvari (u umjetnosti i općenito). Portret riječkog radnika podrijetlom iz Bosne uklopio se u opću ideju projekta koji slavi različitost, te na neki način predstavlja posvetu svim radnicima koji su se iz cijele regije doseljavali u grad i doprinosili njegovom razvitku. Nakon Velasca, u Rijeku u stižu i Isaac Cordal, španjolski umjetnik poznat po skulpturalnim minijaturama koje smješta u realni gradski prostor i zatim ih fotografira, te poznati hrvatski ulični umjetnik Lonac.

Program Spajalica nastavlja se na aktualne kulturne prakse vezane uz reaktiviranje javnog i urbanog prostora uz dodatne naglaske na snalaženju čovjeka u socijalno-ekonomskom kretanju kapitala, hrvanju s brzim promjenama, izmicanju javnog prostora i slobodnog vremena. Ove godine program će se odvijati u gradskim prostorima od kompleksa bivše tvornice Rikard Bencic pa sve do Rječine i njezinih nevidljivih zona, urbanih prostora na izdisaju. Umjetničke intervencije tematski se dotiču tri okosnice koncepta Rijeka 2020: voda, rad i migracije, a na repertoaru su performansi, murali, intervencije i jedan koncert iznenađenja kojim će se zatvoriti ovogodišnja Spajalica krajem rujna. Iz MMSU-a najavljuju kako će se umjetničke intervencije pojavljivati tiho i bez prethodne najave, zadržavajući osnovnu ideju neposredne komunikacije s prostorom i zajednicom. 

MMSU je jedan od sedam partnera u višegodišnjem kulturnom projektu Soft Control (Art, Science and the Public Awareness) koji istražuje kulturne fenomene na sjecištima umjetnosti, znanosti i javne sfere. U fokusu je povezivanje različitih područja kulture i znanosti, tako da se uspoređuju i razmjenjuju modeli kritičkog mišljenja, istraživanja, eksperimentiranja i aktivizma. Uz sudjelovanje umjetnika, znanstvenika i teoretičara, projekt kroz radionice, izložbe i razne diskurzivne formate smjera uključivanju što šire javnosti, a osobito nestandardne publike.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano