Pomicanje granica umjetnosti

Izložba posvećena raznolikom opusu Tomislava Gotovca za fokus uzima radove izvedene u novinama i s novinama, izbjegavajući standardne definicije i ograničenja umjetničkih medija.

gotovac_3_630 Čitanje novina, Amsterdam, 1979. FOTO: Institut Tomislav Gotovac

Izložba Newspaper Art by Tomislav Gotovac, koja će biti otvorena u Ljubljani od 9. do 24. listopada u ljubljanskoj Galeriji P74, po prvi put cjelovito predstavlja radove koje je ovaj multimedijalni umjetnik realizirao u mediju novina. Inovativan i provokativan, Tomislav Gotovac je prvi domaći umjetnik koji je znao iskoristiti medije masovnih komunikacija i učiniti ih važnim segmentom svog opusa. 

Umjetnički opus Tomislava Gotovca teško je razvrstati u uske medijske podjele. Gotovac je izveo djela koja pripadaju u jednakoj mjeri filmskoj umjetnosti te vizualnim i izvedbenim umjetnostima. Među djelima koja izmiču striktinim medijskim definicijama nalaze se radovi izvedeni u novinama i s novinama, koji su za ovu priliku nazvani Newspaper Art, prema prijedlogu filmskog režisera Slobodana ŠijanaGotovac je tijekom cijele umjetničke karijere koristio novine, bilo kao materijal, rekvizit ili komunikacijski medij te se novine još od šezdesetih godina pojavljuju na fotografijama i u filmovima ili se koriste za izradu kolaža i skulptura. U nekim akcijama i performansima novine su u središtu događanja, poput akcije Čitanje Daily Maila (1979.) izvedene u ateljeu Marine Abramović i Ulaya u Amsterdamu, gdje je umjetnik na glas pročitao kompletan tekst objavljen u dnevnim novinama.  

Početak umjetnikova djelovanja u medijskom prostoru novina vezan je uz tekstualno-literarne eksperimente objavljene u beogradskim studentskim novinama Student i Vidici (1969-1971). Nakon povratka u Zagreb 1976. godine započeo je njegov najintenzivniji period rada vezan uz Polet i Studentski list, koji su od sredine sedamdesetih godina predstavljali važan komunikacijski kanal sa znatno većom slobodom izražavanja nego li je to bilo moguće u službenom tisku. Ove studentske i omladinske novine pisale su o “zabranjenim” temama, o rock i punk muzici i drugim zanimljivim sadržajima, a osim što su pomicale granice dozvoljenog unutar kontroliranog sistema, bile su inovativne po oblikovanju baziranom na radikalnom korištenju fotografije i tipografije. U takvom poticajnom okruženju Gotovac nalazi mogućnost za vlastito djelovanje. To se posebno odnosi na mogućnost brze i efikasne promocije akcija koje je izvodio u javnom prostoru. Čestim pojavljivanjem na naslovnicama novina i publiciranjem fotografske dokumentacije uličnih akcija Gotovac je postao poznata javna osoba, sinonim za avangardnog umjetnika. Osim u studentskim i omladinskim novinama, Gotovac je kasnije svoj rad uspio plasirati i na stranice “glamuroznih” magazina, kao što su bili Start i Nacional.

Izložba je organizirana u suradnji Instituta Tomislav Gotovac i Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. iz Ljubljane. 

Izvor: ITG

Objavljeno
Objavljeno

Povezano