Pomicanje granica medija

Muzej suvremene umjetnosti objavio je popis umjetnika čiji radovi konkuriraju za ovogodišnju nagradu T-HTnagrada@msu.hr

msu_tobogan_detalj_630

Na šesti natječaj T-HTnagrada@msu.hr ove je godine pristiglo dvije stotine radova između kojih je stručno povjerenstvo, kojeg su činili ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić, povjesničarka umjetnosti i direktorica Centra za savremenu umjetnost Sarajevo Dunja Blažević, kustosica Radmila Iva Janković, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Evelina Turković, teoretičar, kustos i umjetnik Darko Fritz, multimedijski umjetnik Zlatko Kopljar i ravnatelj Muzeja suvremene umjetnosti u Antwerpenu Bart De Baere, odabralo njih 38 za ovogodišnju izložbu. Kako javljaju iz MSU-a, najviše pristiglih radova su multimedijske instalacije i video radovi, a po brojnosti slijede radovi u mediju fotografije i slikarstva. Također, u konkurenciji je i performans Ivana Ladislava Galete koji će biti održan tijekom trajanja izložbe. Organizatori u kao posebnu zanimljivost ovogodišnjeg izbora istaknuli dio radova koji će biti izloženi van samog izložbenog prostora te će se moći pogledati na medijskoj fasadi, displeju iznad ulaza u muzej, u prizemlju muzeja te na platou ispred i iza muzeja.

Za izložbu su odabrani radovi umjetnika Mirana Blažeka, Tomislava Brajnovića, Petra Bunića, Marijana Crtalića, Nemanje Cvijanovića, Tanje Deman, Ivana Ladislava Galete, Martine Grlić, Vide Guzmić, Stanka Ivankovića, Ivana Marušića Klifa, Božene Končić Badurine, Alema Korkuta, Ante Kuštra, Nenada Laktašića, Ivice Malčića, Maje Marković, Marka Markovića, Tonija Meštrovića, Davora Mezaka i Marka Čubrila, Martine Mezak, OKO & GOLDO, Irme Omerzo, Nevena Petrovića, Jasenka Rasola, Valentine Stepan, Sandre Sterle, Lane Stojićević, Predraga Todorovića, Ksenije Turčić, Lee Vidaković, Dubravke Vidović i Tanje Vujasinović. Umjetnici pozvani da sudjeluju na izložbi su Rino Efendić, Ivana Franke, Fokus grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), Hrvoje Hiršl i Dalibor Martinis

Tijekom proteklih pet godina na natječaj je prijavljeno više od tisuću radova, a otkupljen je niz radova, u posljednje tri godine djela Marka Tadića, Igora Grubića, Marijana Crtalića, Jagode Kaloper, Dana Okija, Alema Korkuta, Damiar Bartola Indoša, Renate Poljak, Luize Margan za buduću zbirku T-HT@MSU. Radovi se temeljene na novim tehnologijama komunikacije, multimedijskoj proizvodnji slike i zvuka, odnosno, s jedne stane medijsku umjetnost, kao što su video, eksperimentalni film i internetska umjetnost, a s druge strane područje presijecanja umjetnosti i tehnologije, kao što su robotička i elektronička umjetnost, no zastupljeni su i oni koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu na vizualne umjetnosti i društvena zbivanja.

Izložbu, čiji je autor likovnog postava Vladimir Čajkovac, publika će moći pogledati od 22.veljače do 24.ožujka 2013. Dobitnici nagrada bit će proglašeni na svečanosti 23. ožujka.

KP / Izvor: MSU 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano