Pedeset živih godina

Završen je projekt digitalizacije svih izdanja časopisa Život umjetnosti od 1966. do 2015. godine.

piše:
Vatroslav Miloš
ZU_arhiva_630

Piše: Vatroslav Miloš

Opsežan projekt digitalizacije započeo je na Institutu za povijest umjetnosti na proljeće 2015. godine, a uz postupak optičkog računalnog prepoznavanja teksta i slike te uređivanja digitalne arhive časopisa, provedena je i temeljita revizija bibliografskih popisa. Projekt, na kojemu su zajednički radile Marija Borovičkić i Irena Šimić, javno je učinio dostupnim pedeset godina istraživačkog, kritičkog i teorijskog rada u području vizualnih umjetnosti i kulture. 

“Ovim projektom osigurali smo javnu dostupnost (open access) sadržaja objavljenog u časopisu proteklih 50 godina. U tom se periodu ova periodična publikacija profilirala u značajnu platformu, mrežu autora i suradnika, koji su svojim stručnim i znanstvenim autorskim prilozima obilježili i oblikovali značajne osobnosti, fenomene i događaje u polju vizualne kulture, arhitekture, umjetnosti i likovne kritike druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj”, ističu iz IPU-a.

Samo u posljednjoj fazi projekta, dovršenoj u travnju ove godine, digitalizirani su brojevi časopisa koji su izlazili tijekom 33 godine, odnosno 1084 nova članka i radovi 325 jedinstvena autora.

Tijekom desetljeća, u časopisu koji danas izlazi kao dvojezično hrvatsko-englesko izdanje i vrijedna je teorijsko-kritička referentna točka, objavljivali su, među ostalima, Ješa Denegri, Radovan Ivančević, Ljerka Mifka, Fedor Kritovac, Milan Pelc, Nada Beroš, Jasna Galjer, Igor Zabel, Ana Dević, Leila Topić, Sandra Križić Roban, Ivana BagoVesna VukovićMaroje Mrduljaš, Ivana Hanaček, Ana Kutleša, Saša Šimpraga, Leonida Kovač.

Arhiva Života umjetnosti dostupna je ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano