Otvaranje prostora za raspravu

U sklopu novog projekta Tirana Art Laba svoje radove izlažu Nemanja Cvijanović i Ibro Hasanović.

hasanovic_630

Ibro Hasanović, Study For An Applause, 2013.

Double Feature je novi format događanja koji je osmislio Tirana Art Lab s ciljem predstavljanja dviju različitih umjetničkih pozicija albanskoj, regionalnoj i međunarodnoj publici. Njihovim istovremenim izlaganjem konstruira se temelj za kontekstualizaciju umjetnika i njihovih djela te se izgrađuje povijesni narativ potreban za razvijanje suvremene umjetnosti u Albaniji i regiji. 

U organiziranju projekta ovakvog formata glavna misao vodilja bila je priređivanje izložbe s visokom umjetničkom kvalitetom i važnošću te stvaranje prostora za rasprave koje bi umjetnička djela otvarala. Double Feature je serija izložbi koja će približiti divergentne međunarodne umjetničke pozicije i prakse različitih disciplina i generacija.

Za prvo izdanje projekta odabrana su djela hrvatskog umjetnika Nemanje Cvijanovića i bosanskog umjetnika Ibre Hasanovića. Cvijanovićeva umjetnička praksa jest ispitivanje i otkrivanje mehanizama proizvodnje, manipulacije i potrošnje značenja u postmodernoj kulturi zasnovanoj na kritičkom stavu prema ideologiziranim estetskim vrijednostima modernističke kulture i društva. Smješteni između poetike i politike, fotografski radovi, videoradovi i instalacije Ibre Hasanovića trajna su potraga za individualnom i kolektivnom memorijom.

Oba umjetnika u svojim djelima propituju i kritički se odnose prema medijski proizvedenim imaginarijima i njihovoj moći u stvaranju političkih i socijalnih konstrukta. Radovi koji će biti izloženi pokušavaju dekonstruirati određene društvene i političke događaje te dovesti u pitanje mašineriju koja stvara percepciju svijeta i njenu ulogu u postdigitalnom dobu globalizacije.

Kustosi i organizatori izložbi su Adela Demetja i Romeo Kodra. Izložba radova Nemanje Cvijanovića i Ibre Hasanovića bit će otvorena od 13. prosinca do 18. siječnja u prostorima Tirana Art Laba.

Nemanja Cvijanović (1972.) živi i radi u Rijeci. Diplomirao je na venecijanskoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, a magistrirao je u Projektiranju i produkciji vizualnih umjetnosti pri Arhitektonskom fakultetu u Veneciji. Izlagao je na nizu domaćih i stranih izložbi.

Ibro Hasanović (1981.) bosanski je umjetnik koji živi i radi u Prištini. Studirao je Produkt dizajn na sarajevskoj Akademiji primijenjenih umjetnosti te suvremenu umjetnosti i film na Le Fresnoy – Studio national des arts contemporains u Francuskoj. Izlagao je na nizu svjetskih izložbi, a za svoje radove je dobio istaknute nagrade.

T.Ž. / Tirana Art Lab

Objavljeno
Objavljeno

Povezano