Nužnost prevođenja borbe u suvremeni kontekst

U organizaciji Kontekst kolektiva, Ivana Hanaček i Ana Kutleša održat će u Beogradu predavanje o strategijama politizacije umjetnosti.

UF13_630 UF13: Zagrebački trgovi ne pamte žene, FOTO: Arhiv Hrvatskog državnog arhiva

Ivana Hanaček i Ana Kutleša, članice zagrebačkog kolektiva BLOK i kustosice UrbanFestivala, festivala umjetničkih intervencija u javnom prostoru, održat će u petak, 17. listopada, u 19 sati u prostoru Društvenog centra Oktobar predavanje pod nazivom Umjetnost u javnom prostoru: strategije politizacije. Nakon predavanja u organizaciji Kontekst kolektiva najavljena je diskusija.

“Ovu je godinu kulturno-umjetnička scena obilježila nizom prigodnih manifestacija tematski vezanih uz stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata. Izložbe, akcije u javnom prostoru, koncerti – pod visokim pokroviteljstvom političkih elita u okviru javnih institucija ili projektne inicijative udruga i pojedinaca – redovito reproduciraju dominantnu revizionističku politiku. Hoće li tako biti i sljedeće godine kada obilježavamo 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata i oslobođenja od fašizma, treba tek vidjeti. Ipak, već se sada može tvrditi da se tematiziranju antifašističkog nasljeđa u umjetničkom polju često pristupa iz osobne perspektive, određene nostalgičnim sjećanjem na djetinjstvo ili mladost u socijalizmu ili pak idealizirajući i romantizurajući partizansku borbu”, najava je predavanja.

U tom kontekstu, na predavanju će biti razmotreno kako proizvoditi umjetničku praksu koja ne pristaje na depolitizaciju povijesnog konteksta. Putem nekoliko primjera umjetničkih projekata produciranih za javni prostor Zagreba naglasak će biti stavljen na metodologiju rada i pitanje odnosa umjetnika i kustosa, kao i njihove zajedničke odgovornosti. Nadalje, otvorit će se ključna pitanja o strategijama politizacije umjetnosti, ali  i nužnosti prevođenja antifašističke, antiimperijalističke i antikapitalističke borbe u suvremeni kontekst. 

Izvor: Kontekst kolektiv

Objavljeno
Objavljeno

Povezano