Novi front sindikalne borbe

Novoosnovani sindikat Artist' Union England odgovor je na nedovoljnu organiziranost i nezastupljenost interesa umjetnika pred nadležnim tijelima.

organize_630 FOTO: Eric Allix Rogers

Engleski vizualni i primijenjeni umjetnici osnovali su sindikat Artist’ Union England koji će ih zastupati u odnosima s donositeljima odluka na svim nivoima te utjecati na prepoznavanje značenja i uloge umjetnosti u društvu. Engleski sindikat umjetnika osnovan je tijekom proslave praznika rada, a nastao je kao odgovor na očito odsustvo organizacije tog tipa u području umjetnosti.

Za razliku od drugih profesionalaca u kulturi, umjetnici nisu imali mogućnost podizanja zajedničkog glasa u obliku sindikalne organizacije koja bi ih zastupala i lobirala za njihove interese. Ovim organiziranjem žele adresirati problem nejednakosti u svijetu umjetnosti te zajedničkim naporima izboriti bolje financijske mogućnosti i uvjete rada. Sindikat će u jesen održati prvu skupštinu, a do tada ostaje pod vodstvom skupine umjetnika iz Londona, Newcastlea i Southamptona. 

Prema navodima novog sindikata, neophodno je postojanje organizacije koja može pregovarati s poslodavcima i svim nadležnim državnim i lokalnim tijelima u ime umjetnika. Navodeći da se većina umjetnika suočava s problemom neadekvatnog plaćanja rada i neplaćenim radom, sindikat je pozvao sve kolege da se pridruže kolektivnoj borbi za “stvarne promjene” u životima umjetnika. 

Sindikat je otvoren za profesionalne umjetnike, a pod tim se ne podrazumijevaju samo umjetnici koji žive isključivo od svog umjetničkog rada, već svi oni koji su redovno profesionalno aktivni u području vizualnih i primijenjenih umjetnosti. Također, članovi mogu biti i nezavisni kustosi, kao i umjetnici koji su još studenti, pod uvjetom da ispunjavaju sve kriterije.

Izvor: SEEcult

Objavljeno
Objavljeno

Povezano