Nepristupačnost kulturnih resursa

Novi, 93. broj časopisa Život umjetnosti bavi se uzrocima i posljedicama krize u polju umjetnosti na području bivše Jugoslavije.

zivot_umjetnosti_630

“Trenutačne disciplinarne i organizacijske probleme povijesti umjetnosti u Hrvatskoj, vrlo slične onima u ostalim zemljama Jugoistočne Europe, nije opravdano svesti samo na relaciju između nefleksibilnoga akademskog establishmenta i dinamičnoga područja izvaninstitucionalnih povijesnoumjetničkih praksi. Tako bismo, naime, izgubili iz vida kako najveći, konkretni i aktualni problem povijesti umjetnosti nije promjena uloga ili “omjera snaga” unutar disciplinarnih granica, nego ozbiljna institucionalna kriza što se iz područja suvremene političke prakse prenijela u polje znanstvene i kulturne proizvodnje. Kad bismo stoga tražili zajednički nazivnik stanja povijesti umjetnosti u regiji – ili barem u dijelu koji je prije dvadesetak godina pripadao geopolitičkom prostoru socijalističke Jugoslavije – onda bi to bila upravo nepristupačnost važnih kulturnih resursa”, stoji u uvodniku urednice broja Liljane Kolešnik.

U novom broju pod naslovom Život umjetnosti: Povijest umjetnosti u regiji predstavljeni su tekstovi koji se bave zatvaranjem i otežavanjem rada kulturnih institucija, problemima u budžetiranju istih, s upitnom kadrovskom i financijskom politikom u kulturnim institucijama te sukobom političkih i kulturnih elita iz kojeg mnogi od ovih problema i proizlaze. U broju su zastupljeni tekstovi Ivanke Apostolove, Mirjane Dragosavljević, Irine Genove, Ljiljane Kolešnik, W. J. T. Mitchella, Senadina Musabegovića, Christiana Naea, Ivane Podnar, Klaudija Štefančića te Nebojše Vilića. U uredništvu časopisa su Sandra Križić Roban, Sanja Horvatinčić, Leonida Kovač, Suzana Marjanić, Jelena Pašić, Irena Šimić te Vanja Žanko.

Život umjetnosti je časopis za suvremena likovna zbivanja, posvećen raznovrsnim vidovima suvremene umjetničke prakse u Hrvatskoj, regiji i šire, s tradicijom kontinuiranog izlaženja od 1966. godine. Objavljuje ga Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu dvaput godišnje kao dvojezično izdanje, a od 2008. koncepciju i uredništvo broja potpisuju gostujući urednici.

Izvor: IPU

Objavljeno
Objavljeno

Povezano