Natrag u kino!

Istražujući ulogu policentrično organizirane kulturne proizvodnje u tkivu grada, [BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture organizira ljetno kino.

kino_triglav_630 FOTO: Centar za kulturu Trešnjevka

Kino Bratstvo u zagrebačkoj Dubravi, trešnjevačka kina Buhara, Triglav, tvorničko kino Končar – samo su neka od zatvorenih, pa i zaboravljenih gradskih kina. Istražujući ulogu policentrično organizirane kulturne proizvodnje u tkivu grada, u okviru UrbanFestivala13 Natrag na trg! [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture organizira ljetno kino koje će na mikro razini poslužiti kao sredstvo za ponovno osvajanje javnog prostora za kolektivu uporabu. 

Na dvije gradske lokacije, uz podršku Centra za kulturu Trešnjevka i Dječjeg kazališta Dubrava, Kvartovsko kino prikazat će film Jadrana Bobana Duhovi Zagreba (52′, 11. srpnja u 21 sat, Park Stara Trešnjevka) te Na rubu Tomislava Žaje (90′, 12. srpnja u 21 sat, Stari plac u Dubravi). Kroz odabrani flmski program koji tematizira povijest Dubrave i Trešnjevke, otvarit će se i prostor za diskusiju o procesima prostornih transformacija. Uvod u film Duhovi Zagreba dat će povjesničar Josip Jagić, a [BLOK] će nas uvesti u film Tomislava Žaje.

UrbanFestival je festival umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje istražuju svoj prostorni kontekst i društvene procese koji ga proizvode. Svako festivalsko izdanje obrađuje specifičnu temu i predstavlja nove umjetničke produkcije u javnom prostoru, koje se temelje na istraživanjima specifičnih lokacija i prostornih politika, te širi prostor za umjetničku artikulaciju društvenih i urbanih tema. Trinaesto, ujedno i prvo trogodišnje (2013-15.) izdanje otvara temu trga i pitanje transformacije uloge i namjene te ključne urbanističke jedinice. Pod geslom Natrag na trg! istražuju se procesi koji oblikuju suvremene zagrebačke trgove, kao i načine da se umjetničkim sredstvima ti procesi učine vidljivima, ali i da se artikuliraju kritičke alternative.

Trinaesto izdanje festivala u srpnju najavljuje performans Nine Kurtele Priroda i društvo koji će biti održan na različitim lokacijama 14. srpnja, a u rujnu radionicu izrade transparenata Nine Bačun te urbani seminar Čitanje ženske plastike Sanje Horvatinčić, Marija Kikaša i [BLOK]-a. U listopadu očekuje nas još jedan urbani seminar, ovaj put Sonje Leboš na Krešimircu te projekcije Ise Rosenberger u Kinoklubu Zagreb.

Kustosice su UrbanFestivala13 Ivana Hanaček i Ana Kutleša. Više potražite na službenim stranicama.

Izvor: BLOK

Objavljeno
Objavljeno

Povezano