Mjesta istraživanja i suvremenosti

Apoteka_Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana predstavlja svoj rad na manifestaciji viennacontemporary u Beču.

piše:
Vatroslav Miloš
apoteka_vodnja_630

Piše: Vatroslav Miloš

Na umjetničkom sajmu viennacontemporary ove se godine od 22. do 25. rujna predstavlja 112 galerija iz 28 zemalja, a među njima – u programu FOCUS, ove godine posvećenom prostorima suvremene umjetnosti s područja bivše Jugoslavije i Albanije – i Apoteka_Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana. Uz vodnjansku Apoteku, u programu kojega je osmislila kustosica Adela Demetja sudjeluju Tirana Art Lab iz Tirane, Galerija Alkatraz iz Ljubljane, Šok Zadruga iz Novog Sada i Serious Interests Agency iz Skopja, a njegova je ideja proširiti “interes za nezavisne prostore za suvremenu umjetnost u regiji kao korektiv i alternativa radu ustanova, predstavljajući kroz presjek scene relevantne umjetničke pozicije”.

Apoteka je, kao što joj i sam naziv kaže, prostor za suvremenu umjetnost koji je – na mjestu napuštene apoteke – s radom započeo 2014. godine pod ravnanjem kustostice Branke Benčić i vizualnog umjetnika Matije Debeljuha, a koncipiran je kao mjesto “realizacije programa različitog formata, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse, nizom privremenih sadržaja promjenjiva karaktera, mjesto susreta i razgovora, otvoreni poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja” te je programski usmjeren “istraživanju, promoviranju, razumijevanju i prezentaciji suvremenih umjetničkih praksi”. 

Kustosica Branka Benčić tako je za predstavljanje ovog nekonvencionalnog prostora za umjetnost izrabrala radove Dalibora Martinisa, Damira Očka i Dine Zrneca, a 25. rujna će sudjelovati i u raspravi posvećenoj budućnosti nezavisnih prostora za suvremenu umjetnost zajedno s Jadrankom Plut iz ljubanske Galerije Alkatraz, Nadom Prljom iz skopske Galerije SIA te srbijanskim umjetnikom Slobodanom Stošićem.

Više o radu vodnjanske Apoteke – u kojoj je upravo u tijeku izložba slovačke umjetnice Petre Feriancove Suveniri, ostaci, uspomene i politika života – potražite ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano