Kustoske zadaće

Međunarodni simpozij Kustoske razmjene, u organizaciji Projektnog prostora Press to Exit,  bit će održan u Skoplju.

claire_fontaine_marx_mao_630

Moderator simpozija bit će Jane Čalovski, a među sudionicima naći će se Suzana Milevska, Sofija Grandakovska i Slavčo Dimitrov iz Makedonije, Bašak Senova iz Turske, Marko Stamenković iz Srbije, Dorothee Richter iz Švicarske i Antonija Majača iz Hrvatske. Okupljeni sudionici razmotrit će pitanja koja u današnje vrijeme potencira potreba ponovnog ispitivanja uloge kustosa i mogućnosti da se oni nađu u ulozi generatora i pokretača novih socijalno-političkih i kulturnih promjena.

Program simpozija  podijeljen je na četiri večernje sesije, na kojima će, uz diskusiju, biti prezentirani skorašnji kustoski teorijski i istraživački projekti. Program je usmjeren na lokalnu i regionalnu potrebu kvalitativne razmjene znanja i iskustava koja se odnose na umjetnička istraživanja, kustoske prakse i edukaciju. Osim što će dati uvid u kolektivne regionalne i internacionalne perspektive kustoskih praksi, te integrirati nova znanja i ekspertize u kontekst makedonske i zapadnobalkanske umjetničke scene, cilj simpozija je doprinos izgradnji platforme za razmjenu ideja i znanja koja će se moći dalje razvijati, analizirati i producirati. Simpozij obuhvaća i kustosku radionicu koja bi trebala inicirati proces razmjene i razvoj kritičkog, interdisciplinarnog i hibridnog znanja u područjima kustoskih praksi i suvremene vizualne umjetnosti i kulture. Radionica je namijenjena mladim kustosima, umjetnicima i muzejskim radnicima, kritičarima i aktivistima, kao i istraživačima u području humanistike i društvenih znanosti. Radionicu će organizirati Dorothee Richter  koja vodi postdiplomski studij za kustose na Institutu za kulturalne studije pri Zurich University of Arts. Sudionicima radionice bit će dana mogućnost da upoznaju niz koncepcijskih, edukacijskih i aktivističkih praksi, povezanih sa procesom kuriranja izložbi u području suvremene umjetnosti, posebno u sklopu današnjeg složenog socijalno-kulturnog, političkog i ekonomskog kontekta.

Simpozij Kustoske razmjene, otvoren za javnost, bit će održan od 13. do 16. lipnja 2012. godine u klubu GEM. Više informacija potražite ovdje.

Fotografija: Claire Fontaine, Study for After Marx April, After Mao June /Izvor: Arthist

Objavljeno
Objavljeno

Povezano