Kopam po stvarima koje bih mogao poreći

MSU i Eurokaz najavljuju predavanje i razgovor s libanonskim umjetnikom Walidom Raadom.

walid_raad_atlas_group_630

Walid Raad je umjetnik svjetskog značenja čiji su najvažniji radovi dio projekta The Atlas Group koji je trajao 15 godina, od 1989. do 2004, a u kojem je tematizirao suvremenu povijest Libanona. Projekt je kombinirao izložbe i performanse/predavanja, format kojemu se i danas često vraća, a pobliže je istraživao pitanja dokumentiranja u medijskoj umjetnosti kroz socijalne, psihološke i fenomenološke oblike, mogućnosti i ograničenja kreativne prakse. Istraživanja su bila fokusirana na povijesne i fiktivne događaje vezane uz rat u Libanonu proteklih trideset godina. 

U novom projektu, Kopam po stvarima koje bih mogao poreći: povijest moderne i suvremene arapske umjetnosti, kojeg započinje 2007. godine, problematizira ideje vodilje moderne i suvremene arapske umjetnosti, pri čemu se poziva na pisca i umjetnika Jalala Toufica

Walid Raad autor je multimedijalnih projekata i knjiga, dobitnik brojnih nagrada, a njegovi su radovi izlagani na prestižnim manifestacijama poput Documente 11 i Documente 13 u Kasselu, Venecijanskom bijenalu te Festival d’automne u Parizu. Radovi mu se nalaze u kolekcijama mnogih svjetskih muzeja. Redoviti je profesor umjetnosti na učilištu The Cooper Union u New Yorku.

Nakon nastupa na Eurokazu 2002. performansom/predavanjem Najglasnije mrmljanje je završeno: dokumenti iz arhive Atlas grupe, Raad ponovno dolazi u Zagreb gdje će govoriti o svome kontinuiranom radu na projektu Kopam po stvarima koje bih mogao poreći (Scratching on Things I Could Disavow: A History of Modern Art in the Arab World) koji u fokus stavlja infrastrukturu vizualnih umjetnosti na Bliskom istoku. U kontekstu u kojem je kulturni turizam postao instrumentom ekonomskog rasta i moći, Raadov se projekt naslanja na ideološku, privrednu i političku dimenziju ovoga fenomena, a koji se, na primjeru Otoka sreće (Happiness Island) u Abu Dhabiju gdje nastaju inačice Louvrea i Guggenheima, manifestira kao vidno upitan.

Predavanje i razgovor bit će održani na engleskom jeziku, u subotu, 11. siječnja, u 18 sati u prostoru Školice Muzeja suvremene umjetnosti. Ulaz je slobodan.

Izvor: MSU / Fotografija: Walid Raad/Atlas Group, We Decided To Let Them Say We Are Convinced Twice
Objavljeno
Objavljeno

Povezano