Klub i kunst

Nova sezona u Galeriji Močvara ugostit će performanse Josefa Klammera, Moritza Simona Geista i Martina Backesa.

pripremila:
Matija Mrakovčić
josef_klammer_630

Josef Klammer, Bubnjanje je elastičan koncept, FOTO: Galerija Močvara

Pripremila: Matija Mrakovčić

Galerija Močvara, projekt Udruženja za razvoj kulture URK pokrenut je 2001. u sklopu Kluba Močvara, a zamišljen je kao veza klupskog programa i suvremene umjetničke scene. Uvrštena je 2008. na popis priznatih izlagačkih prostora Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Do 2010. program je pod vodstvom Marijane Stanić, u suradnji s Udrugom za poticanje kvalitetnog likovnog i općenito kulturnog razvoja 90-60-90, a u 2011. projekt ulazi u sasvim novu fazu. Pod vodstvom kustoskog kolektiva KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, fokusiran je na novomedijsku umjetnost s naglaskom na umjetnost zvuka i progresivnu upotrebu tehnologije.

Nova sezona u Galeriji Močvara ugostit će tri performansa tijekom veljače, ožujka i travnja 2016. godine.

Glazbenik i novomedijski umjetnik Josef Klammer od sredine 1980-ih kontinuirano radi na području razvoja inovativnih instrumenata i istraživanja transformativnih potencijala zvuka. Umjetnik prvi put bubnjeve presvlači elastičnim lateksom 2008. godine te tako dobiva rastegnuti, usporeni zvuk koji podsjeća na disanje. Koncertni performans za udaraljke i elektroniku Bubnjanje je elastičan koncept, koji će biti izveden u srijedu, 17. veljače u 20 sati, kompleksniji je razvoj te prvotne ideje i antologija umjetnikovih eksperimenata s udaraljkama koji naglašavaju fleksibilnost muziciranja, kreativnu fascinaciju i velike ekspresivne mogućnosti različitih medija.  

Interaktivna zvučna instalacija Moritza Simona Geista MR 808 predimenzionirana je replika poznate ritam mašine TR-808 iz osamdesetih godina 20. stoljeća, kod koje programirane robotičke strukture preuzimaju stvaranje jedanaest ritmičkih zvukova. Putem sučelja posjetiteljima je omogućeno da upravljaju instalacijom i njenim pojedinim elementima te izravno sudjeluju u procesu stvaranja zvuka i ritmičnih melodija. Moritz Simon Geist svoje originalne instrumente i programirane robote predstavio je na svim važim novomedijskim festivalima i izložbama diljem Europe. Performans će biti izveden u četvrtak, 10. ožujka u 20 sati.

What do machines sing of? automatizirana je zvučna instalacija koja izvodi poznate balade popularne tijekom 90-ih godina – I Will Always Love You Whitney Houston ili My Heart Will Go On Celine Dion dio je repertoara koji izvodi računalni program. Otvorenje zvučne instalacije najavljeno je za utorak, 12. travnja u 20 sati. Uz reprodukciju hitova, računalo nastoji interpretirati i odgovarajuće ljudske emocije koje prate izvedbu takvih pjesama, a Martin Backes, umjetnik, dizajner i skladatelj iz Berlina, stvoriti dovoljno sofisticiranu napravu koja ima vlastitu osobnost.

Također, otvoren je natječaj za Sound Art Inkubator, produkcijsku platformu Galerije Močvara posvećenu realizaciji novih umjetničkih radova koji se bave zvukom kao umjetničkim medijem. Osnovni cilj Inkubatora je pružiti punu produkcijsku i prezentacijsku podršku mladim umjetnicima i neafirmiranim autorima te naročito studentima domaćih likovnih i umjetničkih akademija u realizaciji njihovih projekata. Novoproducirani radovi predstavit će se publici u sklopu programa Galerije Močvara u lipnju 2016. godine. 

Natječaj je otvoren do 15. veljače.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano