Kaos u službi muze

Priča Simone de Beauvoir, The Woman Destroyed, inspiracija je istoimenoj izložbi kojom se pokušava uništiti tipičan motiv idealne žene - muze prisutan kroz čitavu povijest umjetnosti.

piše:
Martina Domladovac
Lauren_Kelley_BacksideFloat_630

Lauren Kelley, Backside Float, 2006.

Piše: Martina Domladovac

U Njujorškoj P.P.O.W. galeriji tijekom srpnja predstavljena je izložba The Woman Destroyed, naslovljena prema istoimenoj priči Simone de Beauvoir iz 1967. godine. Izložba pokušava uništiti ideju idealne žene – lijepe, ali ne tašte, skromne, ali ne dosadne, privlačne, ali bez vlastite seksualnosti – savršenu ravnotežu nevinosti i zavodljivosti koja vlada prikazima žena kroz čitavu povijest umjetnosti, prenosi Huff post. Umjesto toga The Woman Destroyed portretira niz ženskih subjekata u različitim elementima psihičkog raspadanja i fizičke groteske, istražujući zajedničku temu kaosa u službi muze.

De Beauvoirina priča prati sredovječnu ženu Monique i njenu krizu identiteta u trenucima samoće i alijenacije, nakon što je život provela uzdižući potrebe svog muža i djece iznad svojih. Za razliku od de Beauvoirine protagonistice, umjetnice zastupljene na izložbi nisu još dosegle sredovječnost, no ipak, kroz njihov se rad provlače slični osjećaji alijenacije, opresije, diskriminacije, kao i društvenog pritiska prisutnog i u suvremenosti, a radovi predstavljaju sirove, iskrene i izravne žene.

Jedna od predstavljenih umjetnica je Lauren Kelley koja u radu isprepliće ideje feministica iz 1970-tih godina i psihološke testove o rasi (The doll test) provođene pomoću lutki na mladim Afroamerikancima 1940-tih godina kako bi se ispitale psihološke posljedice segregacije. Kelley također ispituje crnačku samopercepciju, koristeći se pritom Barbie lutkama. Predstavljene fotografije prikazuju klasično položene lutke – simbole nepraktične ženstvenosti mnogim mladim djevojkama – na neugodan i uznemirujuć način, istovremeno transformirajući njihove obline kako bi više odgovarale stvarnosti. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano