Iz svijeta umjetnosti

Novi broj besplatnog časopisa On Curating donosi izbor tekstova iz antologije ljubljanskog programa za kritičare i kustose suvremene umjetnosti World of Art. 

kasum_normoyle_ljubljana_630

Suradnja između programa World of Art Centra za suvremenu umjetnost SCCA – Ljubljana i postdiplomskog studija kustostva pri Sveučilištu u Zürichu u različitim oblicima traje od proljeća 2011. godine. Do sada je uključivala višednevne razmjene studenata, predavanja u oba grada te realizaciju zajedničkih projekata u Međunarodnom centru za grafičke umjetnosti u Ljubljani. Kruna suradnje je novo izdanje besplatnog internetskog  časopisa On Curating, u ovom broju uobličenog kao izbor iz antologije članaka izdanih od 1997. godine u sklopu programa škole World of Art.

Tekstovi i razgovori na temu suvremenih kustoskih praksi predstavljeni u časopisu On Curating kompilacija su dosadašnjih aktivnosti ljubljanske škole, te prikazuju raznolikosti u razmišljanju o suvremenom kustostvu u vidu refleksija o potencijalima i važnostima kustoskih i kritičarskih praksi na promjenjivom tlu suvremene umjetnosti u posljednjih petnaest godina.  

“Ove tekstove smo odabrali kako bismo naglasili ulogu edukacijskih programa unutar kojih se raspravlja o spezi umjetnosti i politike, umjetnosti i kulturnih politika te umjetnosti i javne sfere. Izborom tekstova željeli smo ponuditi uvid u načine na koje su se predavači nosili s temama važnim za kustoske prakse, te predstaviti neke od strategija, taktika, tehnika i metoda koje su koristili u kustoskom, kritičarskom i umjetničkom djelovanju u cilju predstavljanja jedinstvenih modela rada i novih pristupa na polju utvrđenog i dominantnog sistema suvremene umjetnosti”, istaknuto je u uvodniku.  

Četrnaesti po redu broj časopisa On Curating uredile su Saša Nabergoj i Dorothee Richter izabravši eseje Borisa Budena, Ede Čufer, Clémentine Deliss, Charlesa Eschea, Charlesa Harrisona, Mikea Hentza, Olivera Marcharta, Suzane Milevske, Saše Nabergoj i Dorothee Richter, Nore Sternfeld i Luise Ziaje, kustoskog kolektiva WHW te Mihe Zadnikara

Časopis je dostupan za besplatno preuzimanje na istaknutom linku

KP/ On Curating / Foto: Kusum Normoyle, S.I.T.E (Screaming in the Everyday: Ljubljana), performans iz 2011

.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano