Hrvatski inkluzivni dizajn u Londonu

10. siječnja otvorena je izložba Extra/ordinary Design Workshops u londonskom British Councilu.

inkl_dizajn_630

Izložba je rezultat radionica inkluzivnog dizajna u Zagrebu i Osijeku, održanih u 2011. i 2012. godini, čiji je koncept nastao na temelju radionice održane 2009. u Sarajevu, dok je 2012. također organizirana sestrinska radionica u Skopju. Radionice u Zagrebu i Osijeku organizirali su British Council Croatia, Hrvatsko dizajnersko društvo, te Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, u suradnji s domaćim udrugama URIHO (Ustanova za rehabilitaciju hendikepiranih osoba), UPI (Udruga za promicanje inkluzije), SLAP (Udruga za kreativni razvoj), ZVONO (Radni centar za djecu i mlade s poteškoćama u učenju) i Zadrugom NEOS koja zapošljava rehabilitirane ovisnike, dok je inozemni partner i koordinator projekta bio Helen Hamlyn Centre of Design pri Royal College of Art u Londonu, s kojeg dolazi jedna od kustosica aktualne izložbe, Julia Cassim. Tim kustosica upotpunjuju Mirna Reinprecht kao predstavnica Hrvatskog dizajnerskog društva i Sanja Bencetić kao predstavnica Studija dizajna. Dizajn postava i vizualne komunikacije londonske izložbe potpisuje Gero Grundmann, Studio Bec.

Prema Juliji Cassim, inkluzivni dizajn podrazumijeva “specifičan pristup i način razmišljanja, koji dakako stoji na čvrstoj altruističkoj osnovi, a vrednuje participativnost u kreativnom procesu, zajednički rad dizajnera i korisnika, i stremi prema kvalitetnom, funkcionalnom i privlačnom dizajnu namijenjenom najširoj mogućoj populaciji”, pri čemu valja naglasiti kako je najčešće riječ o dizajnu proizašlom iz suradnje s različitim manjinskim društvenim grupama, marginaliziranima bilo zbog poteškoća u razvoju, invaliditeta i tjelesnih nedostataka, bilo zbog nepovoljnog socijalnog, ekonomskog ili političkog statusa.

Londonska je izložba najnovije u dosadašnjem nizu priznanja dodijeljenih svima uključenima u organizaciju i provedbu projekta Extra/Ordinary Design, među kojima su i prva nagrada na natječaju za najbolji izložbeni projekt Dana D 2011, nagrada za najbolji dizajn koncept u profesionalnoj kategoriji na Izložbi hrvatskog dizajna 1112, a projekt je krajem 2011. bio predstavljen i u Japanu na izložbi Shared Innovation – ten years of inclusive design u Tokyu i Kyotu. U projekt Extra/Ordinary Design radionica dosada je bilo uključeno više od 80 sudionika, što organizatora, što dizajnera najrazličitijih disciplina, a što članova partnerskih udruga. Posljednja u nizu serije radionica provedena je u suradnji s Udrugom Kamensko, koju su krajem 2011. osnovale otpuštene tekstilne radnice propale industrije Kamensko, “sa svrhom zajedničkog djelovanja i međusobne podrške u egzistencijalnoj i emotivnoj krizi u kojoj su se našle”. Cilj suradnje s dizajnerima, uz logističku i infrastrukturnu podršku HDD-a, bilo je osmišljavanje novih linija dizajnerskih proizvoda i vlastite modne marke s krajnjim ciljem pokretanja vlastitog socijalnog poduzeća, što je predstavljeno na Artomatu, nekovencionalnom sajmu raznolikih rukotvorina i umjetničkih predmeta.

Izložba predstavlja uvod u Welcome Croatia Festival u organizaciji British Croatian Society iz Londona i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a ostaje otvorena do 27. siječnja.

Izvor: HDD

Objavljeno
Objavljeno

Povezano