Hrabra umjetnost

Izabrani su finalisti ovogodišnjeg natječaja za Nagradu Radoslav Putar.

hrvoje_hirsl_sirene_630

O finalistima i dobitniku Nagrade Radoslav Putar svake godine odlučuje novi peteročlani žiri. Ovogodišnji žiri kojeg čine Josip Baće s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Mladen Lučić iz pulskog Muzeja suvremene umjetnosti Istre, finalistkinja Nagrade Radoslav Putar 2011 Ana Hušman i umjetnik Igor Kuduz između prijava pristiglih na natječaj, odabrao je finaliste ovogodišnje Nagrade. To su Miran Blažek, Vida Guzmić, Hrvoje Hiršl te Predrag Pavić i Marko Vojnić

Finalisti će se predstaviti na zajedničkoj izložbi Finale 2012! koja će biti otvorena 5. lipnja u velikogoričkoj galeriji Galženica. Kao i svake godine, tako i ove, ulazak u finale priznanje je umjetnicima koji se natječu za Nagradu, za njihovu kvalitetu, hrabrost, izbor tema i načina predstavljanja i izražavanja svojih stavova u radovima nastalima tijekom proteklih 18 mjeseci. Dobitnik Nagrade Radoslav Putar dobiva šestotjedni boravak na studijskom programu u New Yorku, i samostalnu izložbu u Zagrebu, u Galeriji Academia Moderna u kojoj djeluje Institut za suvremenu umjetnost zajedno s organizacijama Academia Moderna i Institutom za suvremenu arhitekturu.

Nagrada Radoslav Putar, godišnja je nagrada za najboljeg mladog likovnog umjetnika do 35 godina starosti u Hrvatskoj. Nagrada se dodjeljuje od 2002. godine, ove godine jedanaesti puta, i nosi ime Radoslava Putara, likovnog kritičara i kustosa koji se borio za vrijednosti i položaj suvremene umjetnosti u društvu i koje je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad bio je važan i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture. Inicijativa da nagradu imenuje Nagrada Radoslav Putar zrcali želju Instituta za suvremenu umjetnost da promovira jasne stavove, aktivno sudjelovanje i visoke profesionalne standarde, kao pomoć u afirmaciji demokratskih procesa, međuovisnih s razvojem kulture, kulturnih institucija i umjetnosti u Hrvatskoj.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Radoslav Putar su Tanja Dabo (2002), Nika Radić (2003), Igor Eškinja (2004), Antun Božičević (2005), Tina Gverović (2006), Vedran Perkov (2007), Marko Tadić (2008), Goran Škofić (2009) i Davor Sanvincenti (2010) i Marko Marković (2011).

Izvor: SCCA / Hrvoje Hiršl, Sirene (glazba sfera), zvučna instalacija, 2011.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano