Ekosustav viška

Izložbom u Berlinu, turska umjetnica Pinar Yoldas stvara post-humani ekosustav spekulativnih organizama i njihov zamišljeni okoliš.

pinar_yoldas_titel_630

Zaklada Ernst Schering od 2009. godine predstavlja suvremenu vizualnu umjetnost u prostoru u središtu Berlina, nudeći javnu platformu za interdisciplinarni dijalog između znanosti, umjetnosti i društva. Poseban je fokus na umjetnosti kao istraživanju i umjetničkim pozicijama koje potiču interdisciplinarnu debatu.

Od 23. siječnja u Project Space-u berlinske Zaklade bit će otvorena izložba turske umjetnice Pinar Yoldas naziva An Ecosystem of Excess (Ekosustav viška).

Ecosystem of Excess stvara post-humani ekosustav spekulativnih organizama i njihov zamišljeni okoliš. Posebno je mjesto Yoldasina interesa i izvor nastanka “viška vrsta” veliko smetlište Tihog oceana (The Great Pacific Garbage Patch), vrtlog smeća veličine Srednje Europe nastao od nekoliko milijuna tona plastičnoga otpada u sjevernom Pacifiku.

Prema teoriji “primordijalne juhe”, život na Zemlji započeo je u oceanima prije četiri milijarde godina, kad se neorganska materija pretvorila u organske molekule. Danas su oceani plastične juhe, mjesto razmjene organske i sintetičke materije, fuzija prirode i kulture. Temeljem toga, Pinar Yoldas se pita kakvi bi oblici života mogli nastati iz prvobitnog mulja današnjih oceana. Njen je odgovor ekosustav viška, nova biološka taksonomija “viška vrsta”.

Pinar Yoldas je interdisciplinarna umjetnica i istraživačica čiji je rad fokusiran na društvene i kulturne sisteme u odnosu na biološke i ekološke. U posljednje vrijeme dizajnira mutacije, tumore i neoplazmatične organe radi promišljanja tijela i seksualnosti koje stanovnici urbanih, tehnokapitalističkih, konzumerističkih sredina transformiraju. Nakon diplome na Sveučilištu California u Los Angelesu, upisala je doktorski studij umjetnosti, povijesti umjetnosti i vizualnih studija na Sveučilištu Duke. Njeni istraživački interesi obuhvaćaju bio-art, interakcije umjetnosti i neuroznanosti te ekofeminizam.

Izložba će biti otvorena do 4. svibnja.

M.M. / e-flux

Objavljeno
Objavljeno

Povezano