Diplomacija umjetnosti

U New Yorku otvorit će se novi elektronički konzulat Države u vremenu NSK, najdugovječnije umjetničke inicijative slovenskog kolektiva Neue Slowenische Kunst.

nsk_630

Elektronički konzulat NSK-a u prostorima e-fluxa u New Yorku započet će s radom 12. prosinca u 18 sati. Diplomatsko primanje vodit će NSK konzul Anton Vidokle, predstavnik Irwin grupe, ujedno i predstavnik njujorškog ogranka Građana NSK, koji će biti počasni gosti na primanju. U Elektroničkom konzulatu publika će moći steći pristup informacijama o Državi u vremenu NSK i njenim aktivnostima. Svi koji će željeti moći će se prijaviti za NSK putovnicu.

Država u vremenu NSK osnovana je 1992. godine transformacijom umjetničkog kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK). Kolektiv su oformile tri umjetničke skupine, 1984. godine u Jugoslaviji: muzička skupina Laibach, grupa vizualnih umjetnika Irwin i kazališna skupina Gledališče sester Scipion Nasice. Ključni elementi za rad NSK-a bili su suradnja, slobodni protok ideja između individua i grupe te zajedničko planiranje akcija. Država NSK bila je reakcija na političke promjene u Jugoslaviji i Istočnoj Europi početkom 1990-ih. Uz pokretanje projekata poput privremenih ambasada i konzulata, Država u vremenu NSK počela je izdavati putovnice 1993. Trenutno oko 14 000 ljudi diljem svijeta posjeduje NSK putovnicu.

Internet je bio ključan za širenje poruke Države NSK. Već 1994. kreirana je web stranica Elektroničke ambasade Tokyo, dok je 2001. dizajner Haris Hararis pokrenuo neslužbenu web stranicu Države NSK koja je postala glavno mjesto sastanka za građane Države. U isto vrijeme, postalo je jasno da su se građani počeli samoorganizirati, kako online tako i u stvarnom svijetu. Koristili su konceptualni prostor i ikonografiju Države u vremenu NSK te raznih NSK grupa kao ishodišta za vlastite akcije i odgovore, što su podržali i  osnivači NSK-a. Nakon prvog Kongresa građana NSK, koji je bio održan u Berlinu 2010. godine, Država NSK počela je živjeti svoj život, nezavisan od njenih stvaratelja.

T.Ž. / e-flux / Foto: jm3

Objavljeno
Objavljeno

Povezano