Delegirani javni prostor

Beogradski Centar za kulturnu dekontaminaciju obilježava dvadeset godina rada izložbom i kritičkom kronologijom vlastitoga rada.

czkd_630 FOTO: Srđan Veljović

Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) obilježava 20 godina rada u Paviljonu Veljković u Beogradu izložbom pod nazivom Živi, mrtvi i ostali. Ona se sastoji od popisa imena osnivača i suradnika Centra, sudionika, pomagača, aktivne publike, majstora, slučajnih i namjernih gostiju, prijatelja i sugovornika pronađenih u arhivi. Izložbu je moguće pogledati od 9. do 20. siječnja te sudjelovati u daljem procesu a(rti)k(ula)cije rada CZKD-a.

CZKD prvu je izložbu 1995. otvorio zvukom sirene za uzbunu i izlaganjem dokumenata, fotografija, knjiga i drugih predmeta koji su preživjeli višedesetljetni diskontinuitet u kulturnoj namjeni prostora u Birčaninovoj 21, koji se nalazi na mjestu Musea, prvog privatnog muzeja na Balkanu iz 1931. godine. Bio je to poziv na prepoznavanje kulturnog i javnog dobra i osvajanje polja za političku akciju.

Centar će 2015. godinu posvetiti promišljanju svog dvadesetogodišnjeg učinka i vraćanju arhivi, u smislu u kojem je takav zahvat “uvek osuđen na nezavršenost, ali obavezujući. I, pre svega – javan”, kažu u CZKD-u. “Jubileji, naravno, nisu jedino vreme uranjanja u nasleđe. Znamo da se imperativ kalendarskog obeležavanja jubileja ispostavlja kao prepreka interpretaciji. Isto tako, kao institucija koja je konstitutivno odredila teme politika sećanja, odnosa prema prošlosti i memoralizacije kao polje svog delovanja, svesni smo odgovornosti da omogućimo postavljanje modela dalje a(rti)k(ula)cije rada CZKD-a, naročito u onom delu gde je Centar bio ne pokretač, nego učesnik, katalizator ili promoter drugih pokreta i incijativa, delegirani javni prostor”.

CZKD priprema i kritičku kronologiju vlastitog rada koja bi trebala biti tiskana ove godine, a u čiju se izradu mogu uključiti svi zainteresirani u interpretaciju i analizu, putem stranice 20czkd.org. Koncept projekta obilježavanja dva desetljeća inicijalno je osmislila Ana Miljanić, koja s Anom Isaković, Borkom Pavićević i Ljubicom Slavković čini urednički tim publikacije.

M.M. / SEEcult

Objavljeno
Objavljeno

Povezano