Antologije krijumčarenja

Muzej moderne i suvremene umjetnosti objavio je javni poziv za prijedloge za međunarodni interdisciplinarni projekt o tradiciji sive ekonomije.

prosvjed_akmal_shaikh_630

Projekt Antologije krijumčarenja (Smuggling Anthologies, Antologie di contrabando) zamišljen je kao kombinacija izložbi, simpozija i radionica koje će sukcesivno biti održane na tri lokacije, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u 2013. godini te u Mestnom muzeju u Idriji i galeriji Trieste Contemporanea u Trstu 2014. godine.

“Krijumčarenje je svuda u svijetu oduvijek bilo jedna od glavnih ekonomskih metoda preživljavanja, nadilazeći postojeće administrativno-političke zadanosti i režime. Oni koji su švercali, činili su to u ime preživljavanja, a ne za blagostanje ili stvaranje dodatnih zaliha. U sivom polju krijumčarenja nailazimo i na aktualnosti skrivene pogledu običnog građanina: krijumčarenje ljudi, preprodaja organa, droge i arheološkog blaga, koji ne ohrabruju prvotnu ideju po kojoj krijumčarenje potječe iz nemogućnosti života po pravilima, dopuštajući ljudima nadoknadu oskudice, pronalaženje prednosti u ograničenjima i preprekama. Iz situacija gdje šverc podrazumijeva kreativnost, projekt zaokreće u smjeru kriminalnih ulica, otvarajući put suvremenoj umjetnosti da u širokoj perspektivi promatra ispreplitanja povijesti i sadašnjosti, kriminala i prava, umjetnost i ekonomije”, navodi se u najavi projekta.

Umjetnici, povjesničari, sociolozi, teoretičari, stručnjaci i građani pozvani su predložiti umjetničko-istraživačke projekte s područja vizualne, medijske umjetnosti i filma, teorije, povijesti, kulturne baštine, etnografije i sociologije koji će odgovoriti na temu šverca, a na razmeđi dokumentarno-fikcijskih i praktično-teorijskih pristupa. Projekt zagovara interdisciplinarni pristup temi. Žiri u sastavu Giuliana Carbi, Ana Peraica, Sabina Salamon, Marija Terpin i Slaven Tolj izabrat će radove za jedan događaj po gradu (Rijeka, Idrija, Trst). Između svakog događaja u različita grada najavljena je  pauza od približno četiri mjeseca, a svaki od gradova imat će drugačije koncipiran program s obzirom na djelatnost institucije i regije.

“Zanimaju nas načini, mjesta i periodi opstanka šverca kao nelegalne ekonomije na stjecištu kultura, društava i životnih situacija. Tema krijumčarenja dijelom je postavljena u kontekst novonastalih administrativno-političkih karata i razlikovanja EU/ne-EU na područje Istre, Slovenskog primorja i Tršćanskog zaljeva, a većim dijelom na činjenicu da su se na tom području donedavno odvijale aktivnosti krijumčarenja na relaciji more-kontinent, Istok-Zapad, Jugoslavija-Italija, socijalizam-kapitalizam”, obrazloženje je projekta o kojem možete više pronaći na stranicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Poziv je otvoren do 10. lipnja, obavijest o sudjelovanju bit će objavljena do kraja srpnja, a za dodatne informacije kontaktirajte jedan ili drugi mail.

KP / MMSU

Objavljeno
Objavljeno

Povezano