Afirmacija života na otocima

U Parizu je otvorena putujuća izložba Vis i Anatomija otoka, rezultat višegodišnjih međunarodnih simpozija i radionica.

piše:
Martina Domladovac
Joe_Young_Anatomija_otoka_630 FOTO: Joe Young / Anatomija otoka - Centar za istraživanje i razvoj

Piše: Martina Domladovac

Nakon Zagreba, Graza, Podšpilja i Visa izložba Vis i Anatomija otoka otvorena je u utorak, 17. studenog i u Parizu na Ecole nationale superieure d’architecture Paris – Val de Seine, gdje ostaje do 27. studenog. Putujuća izložba rezultat je višegodišnjeg provođenja programa simpozija i radionica Anatomija otoka 2012-2016, u organizaciji udruge Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj iz Visa. 

Udruga je osnovana s ciljem stvaranja i primjene interdisciplinarnoga znanja o otocima, a njeni osnivači i članovi udružili su se kako bi razvijali i umrežavali znanja o životu na otocima te primjenjivali ta znanja u projektima korisnim za otočne zajednice. Primarni cilj Udruge je formiranje međunarodne platforme za istraživanje i razvoj otoka kao aktivnoga sudionika u afirmaciji života na otocima. Također, stvaranje interdisciplinarnog znanja o otocima, otočnim zajednicama i modelima otočnih razvoja, te prijenos tog znanja različitim oblicima edukacije, kao i primjena znanja u razvojnim projektima.

S tim ciljem Udruga je do sada organizirala četri međunarodna simpozija na kojima su obrađivane ključne viške teme. Prva tri simpozija bavila su se lokalitetom grčke Isse u kontekstu grada i otoka Visa, zapuštenim dijelovima gradova Visa i Komiže te problematikom viških sela. Iz radionica je proizašlo šesnaest projekata, odnosno studentskih prijedloga mogućih intervencija u prostoru. Ovogodišnji, četvrti simpozij pod nazivom Odgovorni turizam na otocima – prema sinergiji turizma i cjelogodišnjeg života otoka, održao se od 17. do 20. rujna. Bavio se temama dobrih praksi viškog turizma, te odgovornim otočnim turizmom sa predavačima raznih struka, iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Francuske i Japana. Poseban naglasak stavljen je na temu alternativnog turizma, s idejom kako postojeći trendovi turističkoga razvitka ekološki i kulturalno te dugoročno i ekonomski nisu održivi. Radionicom koja je počela nakon simpozija nastojali su se pronaći strategije uspostavljanja odgovornog razvoja otoka. U urbanističkom smislu to je “unutrašnja reurbanizacija” postojećega građevinskog fonda, što uključuje preispitivanje svih postojećih kapaciteta  koji mogu odgovoriti planiranim zahtjevima, prije eventualnog građenja novih.  

Rezultati radionica prezentirani su na ranije spomenutoj izložbi koja putuje gradovima odakle dolaze sudionici simpozija. Izložba se sastoji od dva dijela. U prvom su predstavljene kratke informacije o Visu s njegovim ključnim temama, dok su u drugom osnovne informacije o prva tri simpozija, te prezantacija šesnaest studentskih projekata za razne viške situacije, proizašlih iz radionica.

Sve informacije, kao i videozapisi predavanja dostupni su na stranicama Anatomije otoka.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano