Valja tragati za novim oružjima

Peti broj časopisa Nepokoreni grad, u izdanju Mladih antifašista Zagreba, posvećen je ženskim borbama.

drugarice_630

Tribina Osmi mart i važnost feminističke borbe za socioekonomsku jednakost danas održana je 8. ožujka u organizaciji Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju i Centra za ženske studije. O povijesti i zaboravu 8. marta, položaju žena na tržištu rada, neplaćenom radu, politikama štednje i feminizaciji rada, govorile su Davorka Turk, Jagoda Milidrag Šmid, Dora Levačić i Ankica Čakardić, uz moderaciju Nikoline Rajković, a predstavljen je i peti broj časopisa Nepokoreni grad, posvećen ženskim borbama.

NOB, radničke borbe, feminističke analize i afirmacija ženskoga glasa, različiti su aspekti ženske borbe tematizirani u petom izdanju Nepokorenog grada za koji pišu Iva Ivšić, Dijana Ćurković, Vesna Vuković, Dragan Kostolomac Gorki, Milan Radanović, Ankica Čakardić, Dora Levačić i drugi.

Globalni udar kapitala na javni sektor i socijalne službe sedamdesetih godina zahvaća i Jugoslaviju, što uz ostale ranjive društvene skupine dodatno pogađa žene, dok devedesete temeljito brišu mnoge prethodne progresivne dosege. Riječima Domagoja Mihaljevića iz razgovora Deindustrijalizacija Zagreba: kontekst i učinci, “snažni društveni val repatrijarhalizacije i retradicionalizacije agresivno nameće ulogu žene i majke, pa njihova pozicija postaje neizdrživa: na jednoj strani snažni pritisci u procesu akumulacije profita, a na drugoj crkveni diktati o kućanskom poslu. Produktivni i reproduktivni nalozi postaju joj podjednako odbojni”. Ankica Čakardić navodi neke učinke udara na javni sektor i socijalnu državu: rušenje materijalnih prava koje su žene stekle izlaskom na tržište rada, kriza društvene reprodukcije, reprodukcija klasa, financijsko opterećenje kućanstava, promjena intimne razine odnosa između (bračnih) partnera, osnaživanje partrijarhalnosti.

Danas po cijelom svijetu izbijaju antikapitalistički ustanci. To su društvene borbe protiv komercijalizacije obrazovanja, borbe protiv privatizacije javnih dobara kao i globalni otpor mjerama štednje koje tumačimo kao borbe za društvenu reprodukciju ugroženu neoliberalnim napadom na sve šire slojeve stanovništva. U kontekstu Hrvatske, u časopisu su obrađene borbe protiv deindustrijalizacije i masovnog ukidanja radnih mjesta koje između ostalog započinju u tekstilnoj industriji gdje su najviše pogođene žene (Ustrajnost za Uzor, Radnice i Kamensko, radnice u Kamenskom). Iva Ivšić donosi izvještaj s Marša solidarnosti Zauzmi, obrani, proizvodi u organizaciji Mladih antifašista Zagreba, a koji mapira cijeli niz privatiziranih, ugašenih ili izmještenih pogona i pretvaranje nekadašnjih žarišta industrije u Zagrebu i Peščenici u poprišta pljačke rada i izvlaštenja grada.

“Nema mjesta strahu ili nadi, valja tragati za novim oružjima”, citiran je Gilles Deleuze u uvodu časopisa. Potražite ga na sljedećem linku.

KP / MAF

Objavljeno
Objavljeno

Povezano