Uzlet nezavisne dokumentaristike

U nedjelju, 21. veljače, otvara se ZagrebDox, a u sklopu njegovog programa bit će prikazani i filmovi Ivana Ramljaka, Ivane Sansević i Katerine Dude u produkciji Restarta.

pripremio:
Vatroslav Miloš
ivan_ramljak_kino_otok_630

Ivan Ramljak, Kino otok

Pripremio: Vatroslav Miloš

Kratki dokumentarni film Kino otok Ivana Ramljaka na ZagrebDoxu imat će svoju svjetsku premijeru u regionalnoj konkurenciji festivala u kojoj će se za nagradu Veliki pečat natjecati s još 26 filmova iz Austrije, Slovenije, Srbije, Bugarske, Italije, Rumunjske, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kino otok je dokumentarna priča o povijesti kinematografije na hrvatskim otocima i potpuno izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim otočnim mjestima od Drugog svjetskog rata naovamo. Povijest je ispričana kroz autentičnu vizuru njihovih posjetitelja. Svatko od njih, baš kao i svatko od nas, može se sjetiti koji je bio taj prvi film, koji im je bio omiljen te što se točno događalo oko njih kada su gledali filmove koji su im obilježili živote. Uz redatelja Ivana Ramljaka, na filmu su radili snimatelji Ivan Slipčević i Smiljka Guštak, montažer Damir Čučić i producentica Vanja Jambrović

U programu Teen Dox premijerno će biti prikazan polusatni debitantski uradak Ivane Sansević, Žena zmaj, prvi hrvatski osobni dokumentarac koji se bavi temom anoreksije i bulimije. Film prati priču o tri djevojke koje su se godinama borile s poremećajima u prehrani, a u procesu izliječenja i kako same kažu ‘traženja sebe’, prošle su težak put. Film je nastao u sklopu programa Restart laboratorij, namijenjenog produkciji i kontinuiranom mentorskom edukativnom radu s mladim autorima.  Snimateljica filma je Dinka Radonić, montažer Andrija Gvozdić-Michl, a producenti Vanja Jambrović i Oliver Sertić.

Kratki dokumentarac Rezidba, uvršten u program Happy Dox, završni je film nastao na prošlogodišnjoj Školi dokumentarnog filma, a režirala ga je Katerina Duda, koja potpisuje i kameru i montažu. Redateljica se u filmu prihvatila i edukacijske uloge, pa u ovoj duhovitoj minijaturi pratimo izazove unuke koja je svoga djeda odlučila naučiti montirati. Djed Lazar, montažu je odlučio naučiti nakon što nije znao što će s materijalima koje je mjesecima snimao svojim mobitelom.

Restart je organizacija koja se bavi produkcijom, edukacijom, distribucijom, prikazivalaštvom i tehničkom pomoći za izradu i promociju dokumentarnog i igranog filma. Od lipnja 2009. godine Restart vodi i Dokukino, jedino domaće kino specijalizirano za dokumentarni film, a od 2012. godine organizira i Liburnia Film Festival. Članovi Restarta su filmski i medijski djelatnici angažirani na polju dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma s iskustvom u organizaciji, produkciji i odnosima s javnošću. Kroz Restart laboratorij organizacija se bavi produkcijom debitantskih autora uz mentorsku pomoć, potom edukacijom kroz Školu dokumentarnog filma i različite radionice te distribucijom dokumentarnog filma u regiji kroz Restart Label. 

Raspored projekcija na ZagrebDoxu potražite na službenim stranicama festivala.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano