Uzbudljivo i različito

Novi dvobroj časopisa Quorum donosi razgovore s Brankom Čegecom i Yannisom Livadasom, temat o Mathiasu Svalini te opširan pregled recentnog domaćeg i evropskog književnog stvaralaštva

yannis_livadas_480

Quorum je uvijek bio vrlo opsežan časopis, s različitim sadržajima, tako da bih teško mogao reći: Ovaj broj je za mene najbolji. Bilo je mnogo sadržaja koji su mi bili ili su mi još uvijek značajni, ali ne mogu reći da je to neki broj od prve do posljednje stranice zato što su oni mišljeni kao prostor razlika”, kaže u intervjuu za novi dvobroj časopisa Quorum Branko Čegec, gdje na pitanja odgovara Tvrtku Vukoviću i čitateljima, objavljuje novu poeziju iz Istanbula, a o njegovu putu u vlastitu odsutnost i ironičnoj autoreferencijalnosti u opsežnoj studiji piše ugledna poljska kroatistica Krystyna Pieniążek-Marković.

Pjesnici i prevoditelji Damir Šodan i Tomica Bajsić razgovarali su za Quorum s Yannisom Livadasom, grčkim pjesnikom, prevoditeljem, publicistom, čija se poezija sve češće dade vidjeti po američkim, francuskim i svjetskim časopisima, a obično ga se titulira jazz-pjesnikom, iako takva odrednica navodi na pogrešan trag jer je doista riječ o polivalentnoj i osebujnoj pjesničkoj pojavi.

Poezija Vesne Bige, makedonskih pjesnika Jovice Ivanovskog i Nikole Madžirova, u prijevodu Borislava Pavlovskog, čine Quorumove književne prakse uzbudljivom mapom različitog i drukčijeg, što se jednako čita u novoj prozi stišanog i intrigantnog Nevena Ušumovića i Marka Pogačara.

Izbor prevedenih autora u ovom časopisu je u djelokrugu rada Zorana Roška, koji u tematu U početku bijaše Mathias Svalina koji je pokrenuo posao stvaranja Mathiasa Svaline upozorava: “Pisanje tekstova o autorima koje volimo sumoran je posao, bez ikakvih burzovnih ili poljoprivrednih posljedica. Da bismo se razveselili, morali smo tome dodati malo više poduzetništva, metafizičkog cirkusa, malo više kapitalizma. Lirskog kapitalizma. Pokrenuli smo zato u Quorumu posao pisanja tekstova i njihova ubrizgavanja u oblake tako da po ljudima padaju s kišom”. Autor, koji potječe s naših područja, u tom smislu je i za Quorum najbolji mogući izbor, jer “zapanjujuće i predivno i nadrealizam Mathiasa Svaline postaje gotovo (tehno)šamanistički: nježan i arhaičan, jezovit i romantičan”. 

Monika Bregović potpisuje temat o kazalištu, baveći se prostorima svijesti na pozornici u teatru Richarda Foremana. U kritičkim praksama, Marko Pogačar piše o novoj knjizi poezije Aleša Debeljaka Krijumčari, vrednujući tekuću književnu produkciju zajedno s ogledima Katarine Brajdić, Marjana Čakarevića, Anere Ryznar, Vladimira Arsenića i Borisa Postnikova. Nepredvidivu antologiju čitanja hrvatskih pjesnika čine u ovom broju Boris Biletić, Daniel Načinović, Jakša Fiamengo, Zvonimir Balog i Petar Gudelj

Naslovnicu i fotografije, što je uvijek posebno i autorski zaštitni znak Quoruma, u ovom broju potpisuje Ana Mihalić, u izboru i dizajnu dvobroja koji potpisuje Vladimir Končar.

Izvor: Quorum / Na fotografiji: Yannis Livadas
Objavljeno
Objavljeno

Povezano