Usprkos kamenju, suzavcu i topovskim udarima

Drugi Split Pride održava se 9. lipnja, a povorka kreće s Đardina i završava na središnjem dijelu Rive, gdje će se održati dvosatni kulturno-aktivistički program.

split_pride_630

U okviru programa govorit će Mirjana Kučer, predstavnica Domina, Sanja Juras, predstavnica Lezbijske grupe Kontra, Zoran Dominković, predstavnik Iskoraka, Marije Cornelissen, zastupnica u Europskom Parlamentu, Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova RH, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Linda Freimane, predstavnica ILGA-e Europe, Lazar Pavlović, predstavnik Gej strejt alijanse iz Beograda, Zdravko Cimbaljević, predstavnik LGBT Progress Foruma iz Podgorice i Nina Hudej, predstavnica Ljubljana Pridea. Na Split Prideu će nastupiti LeZbor, Drvena Marija, Dora Benc, Pride Bend i Female Scream.

Prije deset godina Kontra i Iskorak su organizirali prvi Pride – povorku ponosa LGBT osoba u Zagrebu – ukazujući na diskriminaciju LGBT osoba u Hrvatskoj, te obilježavajući, Stonewallsku pobunu protiv policijskog nasilja iz 1969. godine, događaj koji se smatra početkom suvremenog pokreta za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba.

Godine 2011. usprkos kamenju, suzavcima, topovskim udarima i petardama održan je prvi splitski Pride. Iako država nije osigurala minimum sigurnosti, Pride u Splitu imao je za posljedicu porast svijesti o položaju LGBT osoba u hrvatskom društvu, te je osnažio LGBT aktivizam u Splitu.

“Očekujemo da ove godine u Splitu ostvarimo svoje pravo na javno okupljanje, ali i da se pažnja posveti razlogu zbog kojeg se prosvjedna Pride povorka održava – diskriminaciji u svakodnevnom životu. Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim parovima gotovo nikakva prava. Zbog toga je tema ovogodišnjeg Split Pridea pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova. Slogan Split Pridea je ‘Jednake/-i pred zakonom!'”, ističu organizatori i dodaju: “Cilj nam je dodatno potaknuti javnu raspravu na temu diskriminacije istospolnih parova kako bi država konačno osigurala zaštitu ljudskih prava osoba koje žive u istospolnim zajednicama”.

Na ovogodišnjem Split Prideu svoje sudjelovanje najavili su predstavnice i predstavnici nacionalnih i institucija EU, te veleposlanstava, što ukazuje da se Split Pride prepoznaje kao važan događaj za ljudska prava u Hrvatskoj.

“Na prvom Split Prideu izuzetno nam je bilo važno sudjelovanje i podrška građana i građanki Splita,  aktivistica i aktivista iz drugih gradova u Hrvatskoj, susjednih zemalja i međunarodnih organizacija. Pridružite nam se i ove godine, sudjelujte na Prideu i podržite ljudska prava LGBT osoba!”, stoji u pozivu upućenom javnosti. 

Također, kako ističu organizatori, zainteresirani se za besplatan prijevoz iz Zagreba još uvijek mogu prijaviti putem elektroničke pošte

Izvor: KontraIskorak / Domine

Objavljeno
Objavljeno

Povezano