Umjetnost. Okoliš. Održivost.

Nova ASEF-ova publikacija pokušava odgovoriti na pitanje kako kultura i umjetnost mogu pomoći održivom razvoju.

modern_mongolian_480

Asia-Europe Foundation (ASEF) predstavila je publikaciju Connect2Culture: Arts. Environment. Sustainability. posvećenu ulozi kulture i umjetnosti u globalnoj raspravi o održivosti. “Klimatske promjene i održiv razvoj izazovi su vlada i civilnog društva u cijelom svijetu. Ove godine vlade Azije i Europe učvršćuju svoju obavezu prema održivom razvoju kao ključnom djelu procesa ekonomskog i društvenog rasta. Priznavajući ulogu kulture kao razvijatelja svijesti o pitanjima zaštite okoliša, ASEF-ov Odjel za kulturnu razmjenu posebno je zainteresiran za produbljivanje alternativnih i interdisciplinarnih pristupa temi održivosti”, naglašeno je u uvodniku.

Povod ovoj publikaciji jest prepoznavanje umjetnika i kulturnih radnika kao katalizatora promjena u društvu i diskusiji o klimatskim promjenama. Cilj ASEF-ove publikacije je stvoriti inovativne platforme za razmjenu između vlada, civilnog društva, sveučilišta, znanosti, umjetnosti te privrednog i društvenog sektora.

Connect2Culture promovira mogućnosti razgovora u suočavanju s prijetnjom klimatskih promjena. Od 2008, program je omogućio regionalni dijalog i suradnju umjetnika i kulturnih radnika koji se u svom radu dotiču jednog od gorućih problema sadašnjice te reafirmirao kulturu kao četvrti stup održivosti. Dva polemička eseja, koji čine srž ove publikacije, služe kao polazišna točka za daljnju diskusiju. Publikacija također bilježi ASEF-ov rad na razmeđi kulture, umjetnost i zaštite okoliša te sadrži indeks partnera koji su pomogli ostvariti veću sinergiju Azije i Europe u okviru ovog programa. Urednici publikacije nadaju se daljnjoj suradnji umjetnika, kulturnih radnika i ostalih budućih sudionika UN-ove konferencije o održivom razvoju Rio+20 koji će se održati u Brazilu u lipnju 2012.

Connect2Culture publikacija dostupna je na ovom linku.

Izvor: IFACCA / Foto: Megumi Shimizu, Modern Mongolian

Objavljeno
Objavljeno

Povezano