Ukidanje gotovo ukinute komunikacije

Od Vlade i svih drugih aktera političkog života zahtijevamo da na sve moguće poznate načine uspostave transparentnu komunikaciju s novinarima i građanima, poziva HND.

novinar_630_1

Piše: Matija Mrakovčić

Uoči sjednice Vlade u četvrtak, 26. veljače, novinarima je onemogućeno postavljanje pitanja ministrima – osiguranje je napravilo koridor kojim su ministri prošli daleko od njih. Nakon sjednice Vlade, pred novinare je izašao ministar zdravlja Dario Nakić i poručio novinarima da “pošalju pitanja, pa će odgovore dobiti na adekvatnom mjestu”. Koje je to točno adekvatno mjesto i po čemu je prostor ispred ulaza u Vladu neadekvatno mjesto, nije pojašnjavao, javio je tportal.

S obzirom da se radi o uvođenju nove prakse u komunikaciju Vlade i javnosti, čiji bi novinari trebali biti predstavnici, GONG je na Facebooku konstatirao da bi, umjesto da ogradama sprečava novinare u postavljanju pitanja ministrima i da zatvara za javnost otvorene sjednice poput Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, Vlada trebala uvesti redovite konferencije za novinare na kojima bi oni mogli postavljati pitanja. U suprotnom, istaknuli su, “ovakva ‘reforma transparentnosti’ jasno vodi u daljnji pad dosegnutih demokratskih standarda”.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je Vladu da se maksimalno otvori prema javnosti, i uspostavi praksu redovitih, tjednih konferencija za novinare. HND smatra da je događaj koji se odvio prije sjednice Vlade pravi trenutak da se konačno na primjeren način uspostavi odnos Vlade i njezinih ministara prema novinarima i medijskim ekipama, koji je od ukidanja redovitih konferencija za novinare prije deset godina, krajnje ponižavajući, te otežava pravodobno informiranje građana o svim relevantnim pitanjima.

“Podsjećamo da do čekanja pred zgradom Vlade i ‘povlačenje ministara za rukave’ ne bi nikada ni došlo da su pravila jasno postavljena, odnosno da su ministri svakodnevno dostupni za sva pitanja koja novinare i javnost s pravom zanimaju. Komunikacijska strategija Vlade naprosto ne smije biti dodatno zatvaranje prema javnosti, ona je dužna biti otvorena za sve što građane putem njihovih novinarskih poslanika zanima”.  

Sjednica Sabora 29. veljače, pak, započela je stankom koju je zatražio Drago Prgomet iz HRID-a radi onemogućavanje postavljanja novinarskih pitanja ministrima ispred zgrade Vlade. Isti dan priopćenjem su se javili i Hrvatski novinari i publicisti (HniP), nova novinarska strukovna udruga, te krivnju za situaciju ravnomjerno podijelili na novinare i ministre.

“To je potrebno kako se ne bi ponovio slučaj gdje je u ‘novinarskom stampedu’ na ministra Zlatka Hasanbegovića pao i skoro se ozlijedio jedan snimatelj”, navodi HniP u priopćenju koje prenosi Hina, ne eksplicirajući misli li da se radi o dehumaniziranoj reakciji jednog ministra koji je prošao kraj palog snimatelja ne udostojivši ga pogledom ili pretjeranoj revnosti snimatelja koji je pošto-poto morao snimiti ministra kako ne odgovara na novinarska pitanja. 

HniP je i pohvalio Vladu zbog njene “izuzetne otvorenosti i transparentnosti”, nimalo se kritički osvrnuvši na postojeće simptome gaženja političke kulture, civilizacijskih vrijednosti, ustavnih sloboda te sloboda izražavanja i govora. Kvaliteta odgovora vladajućih sve je manja i manje sadržajna, novinari često ne mogu uopće postavljati pitanja, a to je trend u kojem posebno prednjači predsjednica RH, dok se javna komunikacija odvija postovima na Facebooku koje prenose sve nacionalne televizijske kuće, u nedostatku stvarnih izjava članova Vlade.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano