U sjećanje na proboj

Paviljon kojim će biti obilježena godišnjica proboja logoraša iz Jasenovca bit će otvoren 15. travnja na Cvjetnom trgu. 

jasenovac_put_630

Kao doprinos kulturi sjećanja te povodom 68. godišnjice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac, na zagrebačkom Cvjetnom trgu 15. travnja u 18 sati bit će otvoren paviljon, privremeni spomenik koji će do tijekom nekoliko dana posjetitelje posredstvom arhitekture suočiti s činjenicama o najvećem stratištu u Hrvatskoj. 

Dana 22. travnja 1945. godine logoraši iz Jasenovca, najvećeg koncentracijskog logora u Hrvatskoj, organizirali su proboj. Nakon savezničkih bombardiranja logora u proljeće 1945. godine, u kojima su oštećeni i uništeni mnogi logorski objekti, zapovjednik Jasenovca Vjekoslav Maks Luburić naredio je likvidaciju svih zatočenika i zatočenica te rušenje logora i mjesta Jasenovac kako bi se prikrili tragovi ustaškog zločina.

Posljednja skupina od oko šest stotina žena ubijena je u predvečer 21. travnja, a tijekom iste noći ubijeno je još nekoliko stotina osoba. Preživjeli zatočenici pretpostavili su da i njih slijedi ista sudbina te su se odlučili na proboj.  

Oko 10 sati ujutro 22. travnja, preostalih nekoliko stotina golorukih logoraša je na povik Ante Bakotića “Naprijed drugovi!” krenulo probijati izlaz iz jedne od logorskih zgrada prema istočnim vratima logora. Od približno 670 logoraša koliko ih je sudjelovalo u proboju, do slobode su došla samo 92. Logoraši, koji zbog nemoći, bolesti ili drugi razloga nisu sudjelovali u proboju, ubijeni su i spaljeni s logorskim objektima. Istoga dana, dogodio se i proboj zatočenika Kožare, dijela jasenovačkog logora u samom mjestu Jasenovac. Od 167 zatočenika koji su u tom proboju pokušali doći do slobode, preživjelo ih je samo jedanaest.

Paviljon za obilježavanje godišnjice proboja iz logora Jasenovac osmišljen je kao drveni crni objekt bez vanjskih vidljivih oznaka u koji se može ući kroz samo jedna vrata. Napravljen je od dasaka koje su bile i osnovni materijal za izradu logorskih baraka, a paljene daske od kojih je paviljon izrađen evociraju činjenicu da su logorske barake nakon proboja spaljene. Jednostavna prostorna organizacija paviljona stvorit će prostor izoliran od konteksta, koji izaziva laganu nelagodu i osjećaj zatvorenosti. Ulaskom u paviljon, prolazi se kroz uski, niski i mračni hodnik i dolazi se u veći prostor koji je nenatkriven, omeđen visokim zidom i ima zemljani pod. Pri dnu tog zatvorenog dvorišta unutar paviljona stajat će informacije iz kojih tek tada postaje jasno u kakvom se prostoru nalazi posjetioci. 

Koncept paviljona osmislio je Saša Šimpraga u suradnji s arhitektom Davidom Kabalinom, dizajnerom Nikom Mihaljevićem te Anetom Lalić i Aleksandrom Miloševićem iz Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba kroz čiji je program kulture projekt i realiziran. Paviljon će na Cvjetnom trgu ostati otvoren do 19. travnja.  

KP 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano