Kulturpunkt u eteru: El Shatt i fragmenti sjećanja

Prva epizoda novog Kulturpunktovog podcasta posvećena je temi kulture sjećanja kroz priču o zbjegu u El Shatt.

Ivan Ramljak, El Shatt – nacrt za utopiju, 2023., FOTO: Ljubomir Garbin

Od sredine lipnja u programu Radio Rojca krenula je emisija Kulturpunkt u eteru koja će u dvotjednom ritmu, četvrtkom u 16.15 sati na radio valove donositi reportaže o društvenim temama čije refleksije nalazimo u suvremenom kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu. 

Prva emisija posvećena je temi kulture sjećanja, o kojoj govori kroz povijesnu priču o zbjegu u El Shatt. Ova važna epizoda jugoslavenske prošlosti koja je obilježila živote velikog broja stanovnika Dalmacije zatomljena je u službenom sjećanju, a uspomena na nju čuva se još uglavnom samo u obiteljskim pričama. Ipak, spas od zaborava donose sve brojniji kulturni i umjetnički poduhvati koji bilježe tragična ratna zbivanja, ali i iskustva oblikovanja novog života u nemilosrdnim uvjetima sinajske pustinje.

Urednica Kristina Tešija razgovarala je sa slikaricom i strip crtačicom Helenom Klakočar koja je obiteljska sjećanja na zbjeg utkala u grafički roman El Shatt – fragmenti. O procesu nastanka filma El Shatt – nacrt za utopiju koji će svoju svjetsku premijeru imati na Festivalu mediteranskog filma u Splitu govorio je redatelj Ivan Ramljak, dok je širi društveni, povijesni i politički kontekst ponudio sociolog Marko Mustapić s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”. 

Helena Klakočar, El Shatt – fragmenti, 2018.

Emisija je objavljena u okviru projekta Rekultivacija, sufinanciranog sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Premijerno je emitirana na Radiju Rojc 15. lipnja u 16:15h.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano