Tri prsta i gola bradavica

Ekološka svijest, svijest o zajedničkim dobrima te umjetnost koja kritički promatra društveni kontekst i njemu se obraća, u hrvatskom se društvu smatraju neprijateljima postojećeg sustava.

miron_milic_630FOTO: Facebook/Indirekt

Piše: Matija Mrakovčić

Da je cenzura umjetnosti nešto s čime se susrećemo svakodnevno, potvrdili su mnogobrojni slučajevi o kojima smo pisali i još uvijek pišemo. Protekloga tjedna dva su slučaja potvrdila smjer kojim se postojano kreće hrvatsko društvo u svojoj opsesivnoj obrani od svega što dolazi “izvana”, to jest izvan zadanih tradicionalnih, nacionalnih, patrijarhalnih obrazaca, a koji pred sobom gaze sve što ima veze s progresivnim, osviještenim i promišljenim vrijednostima 21. stoljeća. Nažalost, u domaćem se kontekstu ekološka svijest, svijest o zajedničkim dobrima i održivosti te umjetnosti koja kritički promatra društveni kontekst i njemu se obraća – smatraju neprijateljima postojećeg sustava. Sustava koji reproducira nejednakosti i poželjno je da takav i ostane.

Udruga Domino poželjela je najaviti ovogodišnje Perforacije i predstavu Nečastive u ZKM-u na video zaslonima na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu te je tvrtki Divinus Victoria, koja prema ugovoru s Gradom Zagrebom ima koncesiju za vanjsko oglašavanje, platila zakup oglasnog prostora od 13. do 28. lipnja. Međutim, dan prije otvorenja festivala, a zapravo jedanaest dana nakon ugovorenog roka, udruga je primila obavijest da je promotivni spot nepoćudnog sadržaja, jer ime predstave asocira na “nečastivog, sotonu, đavla, vraga, lucifera” i da se “u jednom kadru vidi gola bradavica ženskih grudi”. Također, tvrtka je Domino obavijestila da “nije u mogućnosti” napraviti povrat uplaćenih sredstava za kampanju koju nije izvršila.

“Ne prihvaćamo neposlovnost tvrtke Divinus Victoria i njihovu namjeru zadržavanja uplaćenih sredstava, ne pristajemo na proizvoljnu ocjenu jedne privatne tvrtke koja koristi koncesiju za javno oglašavanje u Gradu Zagrebu o nepoćudnosti promotivnog spota na temelju njihove asocijacije na đavla ili prikaza polugolih tijela u spotu najave Festivala Perforacije. Zabrinjava nas ova i svaka vrsta cenzure te nasrtaj na slobodu izražavanja, a kojima posljednjih tjedana sve više svjedočimo u Hrvatskoj”, poručili su 25. lipnja iz udruge.

Istog dana, s Osnovne škole Marija i Lina u Umagu uklonjen je mural akademskog slikara Mirona Milića, nastao u sklopu festivala Indirekt koji se održao 19. i 20. lipnja. Ravnatelj škole, potaknut pozivima “nekoliko građana”, odlučio je mural ukloniti, poentirajući: “Tako nešto da nam bude na školi kad nam razapinju Stepinca je nedopustivo”. Iz udruge Manufaktura snova, organizatora festivala, ravnateljevu su odluku nazvali sumrakom kulture, a Miron Milić na svom Facebook profilu komentirao je da se radi o velikoj pobjedi desnice.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano