Tko, komu i čemu?

Karlovačke udruge, zabrinute za budućnost kluba Mala Scena u koncesiji političke stranke, čija će obnova biti financirana javnim sredstvima, uputile su otvoreno pismo.

karlovac_mala_scena_630

Povodom najavljenog početka obnove derutnog karlovačkog kluba Mala Scena, otvorenim pismom javnosti se obratilo više udruga koje se bave organiziranjem sadržaja nezavisne kulture u Karlovcu. Iako zadovoljne odlukom gradskih vlasti da se konačno krene s uređenjem prostora koji će na adekvatan način moći prihvatiti dio kulturne ponude u Karlovcu, organizacije su zabrinute jer i dalje ostaje otvoreno pitanje tko će obnovljenim prostorom upravljati te na koji će način u ovaj projekt biti uključena lokalna nezavisna scena koja već godinama po pitanju prostora pregovara s Gradom. Pismo, koje potpisuju udruge Studio 8, Domaći – udruga za kreativni razvoj, Carpe Diem, Free Dance i Udruga mladih Poluga, prenosimo u cijelosti: 

“Udruge koje se bave produkcijom, distribucijom i prezentacijom programa nezavisne kulture te kulture mladih i za mlade u Karlovcu, ovim se putem obraćaju zainteresiranoj javnosti i građanima Karlovca. Povod ovog pisma jest početak uređenja dijela Hrvatskog doma, odnosno prostora nekadašnjeg kluba Mala Scena, koji za Karlovčane predstavlja značajan simbolički kapital. Inicijativa više udruga u nezavisnoj kulturi jest, vjerujemo kao i svi Karlovčani, ugodno iznenađena i pozdravlja početak obnove dijela Hrvatskog doma koji je tijekom proteklih desetljeća predstavljao glavnu infrastrukturu lokalnih organizacija i inicijativa nezavisne i kulture mladih. Međutim, netransparentnost ovog projekta obnove u javnosti otvara niz pitanja.  

Već dugi niz godina jedan od ključnih problema za organizacije nezavisne kulture i mladih predstavlja nedostatak prostora za njihov rad te produkciju i prezentaciju kulturnih i umjetničkih programa i projekata koje realiziraju tijekom cijele godine. Stoga su posljednjih godina brojne karlovačke organizacije u više navrata s predstavnicima Grada razmatrale mogućnosti pokretanja, vođenja i programiranja karlovačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade. Lokalni čelnici i nadležni djelatnici lokalne uprave na svim su održanim sastancima isticali važnost i vrijednost osnivanja, otvaranja i uređenja centra za nezavisnu kulturu i mlade kao i spremnost organizacija civilnoga društva da se uključe u proces realizacije toga projekta.  

Unatoč gradskoj strategiji za mlade (Gradski program za mlade 2008 – 2012.) i gradonačelnikovu obećanju javnosti, taj projekt još uvijek nije realiziran. Stoga nas je informacija o najavljenoj obnovi prostora, objavljena u medijima, iznenadila iz više razloga. Budući da organizacije civilnoga društva nisu konzultirane niti uključene u ovaj proces obnove i uređenja postoji mogućnost da prostor svojom namjenom neće odgovarati niti biti opremljen za održavanje projekata i programa nezavisne kulture i mladih. Posebno je znakovito da se javna sredstva koriste za obnovu prostora koji se nalazi u koncesiji političke stranke. Tome svakako treba pridružiti i pitanje s kojom svrhom se obnavlja ovaj prostor i to upravo u predizborno vrijeme. Izostanak dijaloga sa zainteresiranom javnošću tako neminovno otvara konkretna pitanja: Zašto Grad Karlovac nije proveo javnu raspravu o namjeni Hrvatskoga doma, objekta namijenjenog kulturnim sadržajima? Zašto nisu konzultirane karlovačke organizacije nezavisne kulture i mladih niti ostale organizacije civilnog društva? Za što će biti korišten prostor Male Scene nakon obnove? Na koji će način organizacije civilnog društva moći koristiti novouređeni prostor? Tko će upravljati prostorom nakon uređenja i na koji način? S obzirom da je otezanje uređenja prostora Male scene godinama bilo dovođeno u vezu s potrebom obnove kompletnog objekta Hrvatskog doma, postavlja se pitanje postoje li planovi uređenja ostatka zgrade? 

Kao platforma više organizacija zabrinuti smo što postoji čitav niz nerazjašnjenih pitanja te od Grada Karlovca tražimo očitovanje o istima. Također zahtijevamo hitno otvaranje i transparentno vođenje procesa osnivanja i uređenja centra za nezavisnu kulturu i mlade”.

O problemu nepostojanja adekvatnih prostora za produkciju i prezentaciju projekata aktera u nezavisnom kulturnom sektoru u Karlovcu, u svom se razgovoru za Kulturpunkt osvrnuo i Denis Mikšić, voditelj Centra za mlade na Gazi i Udruge za kreativni razvoj Domaći. Intervju objavljen u sklopu projekta Abeceda nezavisne kulture možete pročitati ovdje

KP / Plan.et

Objavljeno
Objavljeno

Povezano