Za radikalnu misao

Povodom izdavanja serije knjiga vodećih autorica drugog vala feminizma, Verso predstavlja besplatnu e-knjigu s odabranim dijelovima iz svih publikacija u seriji.

pripremio:
Tomislav Žilić
fem_richanderson_630FOTO: Rich Anderson

Pripremio: Tomislav Žilić

Recentni dodatak u sklopu serije Radical Thinkers Verso Booksa naslovljen je Feminist Radical Thinkers, a sastoji se od naslova proslavljenih feminističkih autorica Michèle Barrett, Mary McIntosh, Juliet Mitchell, Sheile Rowbotham i Lynne Segal

Knjiga The Anti-Social Family Michèle Barrett i Mary McIntosh beskompromisna je socijalističko-feministička kritika nuklearne obitelji. U njoj autorice opovrgavaju ideju da je nuklearna obitelj izgubila na važnosti te utvrđuju njenu centralnu poziciju u suvremenom društvu. U knjizi raščlanjuju mrežu kućanstva, obitelji i seksualnosti koja tvori obitelj u naprednom kapitalističkom društvu, kako bi pokazale na koji način se kroz obitelj utvrđuje društvena nejednakost.

Lynne Segal u knjizi Straight Sex: Rethinking the Politics of Pleasure postavlja pitanje da li heteroseksualni seks djeluje štetno na žene, tako zapravo ispisujući manifest seksualnog oslobađanja. Pokrivajući ideje seksualnih osloboditeljica iz 60-ih godina dvadesetog stoljeća te strastvenih debata o seksu i ljubavi koje su uslijedile u feminističkim i lezbijskim zajednicama, autorica se fokusira na pomicanje prema konzervatizmu 80-ih godina. 

Woman’s Consciousness, Man’s World Sheile Rowbotham temeljito istražuje začetak, razvoj i utjecaj feminističke svijesti i daje važan doprinos raspravama o ženskoj svijesti i ugnjetavanju te poveznicama između socijalizma i feminizma. Knjiga pokazuje kako uloge koje se ženama dodijeljuju u kapitalističkoj ekonomiji oblikuju ideje o obitelji i seksualnosti.

Posljednja knjiga u seriji je Woman’s Estate Juliet Mitchell, a predstavlja klasično utvrđivanje socijalističkog feminizma kombiniranjem energije feminističkog pokreta ranih 1970-ih i perceptivnim analizama jedne od najvažnijih teoretičarka u polju. Okrećući se političkoj pozadini pokreta, izvorima i sjecištima s drugim radikalnim pojavama 1960-ih godina, u knjizi se opisuje organizacija ženskog oslobođenja u zapadnoj Europi i Americi.

Kako bi se adekvatno proslavilo izdavanje serije te čitateljima pružio uvid u problematiku na koju se autorice osvrću, Verso je na svojim mrežnim stranicama objavio e-knjigu Feminist Radical Thinkers: A Sampler koja sadrži izabrane izvatke iz svih publikacija. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano