Laboratorij reparativnih praksi

S partnerima iz Poljske i Slovenije, u naredne dvije godine razvijat ćemo "reparativne metode" – kreativne oblike istraživanja koji ispituju potencijal kulture za društveni oporavak.

piše:
Kulturpunkt.hr
FOTO: Jakub Szafranski

Zadovoljstvo nam je najaviti kako će Kulturpunktov nakladnik udruga Kurziv, s partnerima Krytykom Polityznom iz Poljske i Maskom iz Slovenije, u naredne dvije godine imati priliku razvijati projekt naziva Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem uz podršku Europske unije. Kroz projekt ćemo razvijati “reparativne metode” – kreativne oblike istraživanja koji će kroz kombinaciju teorijskih/znanstvenih i umjetničkih/kulturnih alata ispitivati i nadograđivati potencijal kulture za društveni oporavak.

Ideja reparativnosti, naglašena i rječju Repair koju smo izabrali za skraćeni naziv ovog projekta, slijedi koncept “reparativne kritike” teoretičarke Eve Kosofsky Sedgwick, koji se u humanistici koristi kako bi se opisali oblici mišljenja i tipovi reakcije koji ne slijede unaprijed zadane pristupe ni već postojeće okvire. Umjesto toga, reparativni pristupi svom objektu pristupaju bez upisivanja i predumišljaja, ne analiziraju ga s distance već misle uz njega ili s njime, omogućujući da iz odnosa bliskosti i pažnje proiziđu neočekivani ishodi. Polazeći od takvog razumijevanja “reparativnog”, projekt će tražiti radikalnije mogućnosti reparativnih kulturnih praksi i metoda, nadilazeći postojeće podjele unutar kulturnog polja te kroz istraživanje i testiranje novih oblika stvaranja i kulturne medijacije. Vjerujemo kako su reparativni pristupi ključni za (pre)osmišljavanje načina na koje kultura i umjetnost mogu djelovati u kriznim situacijama, koje su obilježene erozijom javne sfere i zaoštrenjem društvenih podjela.

U okviru projekta, testirat ćemo i razvijati reparativne metode koje odgovaraju na različite zone neizvjesnosti: rodnu neravnopravnost, ekološku krizu u urbanom okolišu, te strukturne prepreke s kojima se suočava umjetničko i kulturno stvaralaštvo. Pokrenut ćemo niz interdisciplinarnih radnih procesa u kojima će sudjelovati umjetnici_e, kustosi_ce i producenti_ce, znanstvenice_i, novinarke_i i kritičari_ke, istraživači_ce i teoretičarke_i, a s ciljem zamućivanja uobičajenih granica između umjetničke i znanstvene proizvodnje znanja.

U iduće dvije godine, partnerske organizacije će predstaviti niz tribina i seminara, predavanja, izvedbi i izvedbenih predavanja, izložbi; eksperimentirat ćemo s medijskim formatima i organizirati rezidencije za umjetničko istraživanje kako bismo stvorili prostor za testiranje i razvoj reparativnih metoda. Na naše prvo zajedničko javno događanje – online seminar na kojemu ćemo predstaviti fokuse istraživačkih timova koje trenutno formiramo  – pozvat ćemo vas već u travnju.

*

Repair nastaje u partnerstvu organizacija koje su već surađivale na projektima u područjima kritičke, medijske i umjetničke produkcije.

Maska je organizacija koja kroz široki spektar umjetničkih, izdavačkih i edukativnih aktivnosti razvija kreativne pristupe u umjetnosti i teoriji. Maska je izdavač istoimenog časopisa te knjiga o suvremenoj umjetnosti i politici, produkcijska kuća u područjima izvedbe, vizualnih umjetnosti i interdisciplinarnih praksi, proizvođač sadržaja i zbivanja koja zasijecaju vlastiti kulturni i politički kontekst.

Krytyka Polityczna se zalaže za društvenu promjenu. Žele poticati spoznaju, razumijevanje i mijenjati svijet u jednakiji, pravedniji i dobrohotniji okoliš za ljude i druge vrste. S ovim ciljevima, stvaraju portal KrytykaPolityczna.pl, izdaju knjige kroz Wydawnictwo Krytyki Polityczna, vode društvene i kulturne centre u Cieszynu i Varšavi, istražuju i educiraju kroz Institut Krytyka Polityczna, sudjeluju u međunarodnim projektima, podržavaju aktivističke inicijative i sudjeluju u društvenim raspravama.

Kurziv, koji je izdavač neprofitnog elektroničkog medija Kulturpunkt.hr, razvija svoje aktivnosti u online i offline prostoru, stvarajući kritički i analitički diskurs, edukacijske, istraživačke i nakladničke programe koji su usmjereni (pre)oblikovanju javnog dijaloga o suvremenim kulturnih i umjetničkih praksi, civilnog društva i medija.

Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem je projekt koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Stowarzyszenie Im. Stanislawa Brzozowskiego i Maska Ljubljana. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano