Transmedijalnost, geografija, mapiranje

Novi broj časopisa Život umjetnosti poziva na prijavu tekstova na temu Od teritorija do specifičnog mjesta.

zu_teritorij_630

U najširem smislu shvaćena, tema ovog broja Života umjetnosti gostujućeg urednika Nikole Bojića fokusira se na različitost prostornih praksi koje presijecaju i/ili povezuju različite interesne sfere; od (ex)urbanizma, krajobrazne arhitekture (infrastrukture), land arta, informacijskog dizajna, tj. vizualizacije podataka, suvremene tehnologije (GIS analytics&coding, smartphone apps, mixed-reality cities), sve do public arta, site-specific instalacija, performansa i sl. 

U kontekstu teme, geografija je tretirana kao medij izražavanja i kao fleksibilan teorijsko-istraživački okvir, odnosno alat. Priroda geografskog promišljanja ima za cilj oprostoriti različite ne-geografske koncepte, pri čemu se ona sama kao znanost povlači u drugi plan prepuštajući primat hibridnim tvorevinama, poput urbane geografije, psihogeografije, mentalne geografije, memorijalne geografije, eksperimentalne geografije, političke geografije, geografije tijela i sl. 

Autori tekstova u ovom broju Života umjetnosti pozvani su da sami ili u suradnji s umjetnicima/dizajnerima oblikuju jednu originalnu mapu kao vizualizaciju konkretnog sadržaja, metodološkog ili kognitivnog procesa, teorijskog koncepta, realnog ili imaginarnog prostora koji proizlazi iz njihovog istraživačkog angažmana. Autori imaju slobodu sami odabrati medij, format i vizualni stil mape. 

Budući da će mape operirati kao vizualni otisci osobnog mentalnog prostora njihovih autora, ali i samih tema koje autori problematiziraju, namjera je da se mape kao izdvojena cjelina predstave na tematskoj izložbi. 

Takav izložbeni koncept cilja istražiti mogućnosti pretapanja teza časopisa u realni prostor, odnosno mogućnosti transformacije samog časopisa u jedinstveni teritorij konstruiran od specifičnih tematskih točaka.

Rok za prijavu sažetaka je 1. rujna, a rok za završne tekstove 1. veljače 2015. Više o časopisu, temi i postupku prijave potražite ovdje

Izvor: ŽU

Objavljeno
Objavljeno

Povezano