Tko je uopće taj “bog”?

Novo izdanje u biblioteci Bookmarker je Kultura i smrt Boga, nova knjiga književnog i kulturnog teoretičara Terryja Eagletona.

piše:
Vatroslav Miloš
terry_eagleton FOTO: Yale Books

Piše: Vatroslav Miloš

Biblioteka Bookmarker zagrebačke Naklade Ljevak i urednika Kristijana Vujičića, sustavno radi na prijevodima aktualnih izdanja iz područja filozofije, političke teorije, teologije, književne teorije. Tijekom godina Bookmarker je predstavio radove Alaina Badioua, Jacquesa Rancierea, Slavoja Žižeka, Marka Fishera, Zygmunta Baumana i drugih. 

Novo izdanje u ovoj biblioteci je Kultura i smrt Boga, nova knjiga marksista, filozofa te književnog i kulturnog teoretičara Terryja Eagletona. U istoj su biblioteci do sada objavljene čak tri njegove knjige, redom Razum, vjera i revolucija (2010), O zlu (2010), Zašto je Marx bio u pravu (2011), no Eagleton nam je u prijevodu dostupan od kraja 1980-ih i Književne teorije (SNL, 1987), knjige iz koje se i danas poučava na nižim godinama studija književnosti. 

U Razumu, vjeri i revoluciji, knjizi koja okuplja njegova predavanja sa Sveučilišta Yale, Eagleton se upustio u sustavnu kritiku rada Richarda Dawkinsa i Christophera Hitchensa i idejnog pokreta kolokvijalno znanog kao “novi ateizam”. “Zamislite nekoga tko naširoko razglaba o biologiji”, piše Eagleton u kritici Dawkinsove knjige Iluzija o Bogu, “a poznavanje materije mu se temelji na Tisuću zašto, tisuću zato i dobit ćete okviran dojam kako je čitati Richarda Dawkinsa koji piše o teologiji”. 

Eagleton u svojoj novoj knjizi Kultura i smrt Boga (“Culture and the Death of God”, Yale University Press, 2014), na pozadini teološke i filozofske misli od provjetiteljstva naovamo, ispituje stanje organizirane religije prije i poslije 11. rujna te, kako ističe izdavač, “mogućnosti da kultura i umjetnost u suvremeno doba ponude put prema spasenju”. 

U tekstu iz Dissenta naslovljenom Evanđelje po Terryju, Eugene McCarraher piše da Eagleton u Kulturi i smrti Boga “ispisuje intelektualnu povijest moderniteta kao potragu za zamjenom za Boga i skicira političku teologiju ljevice”. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano