Prijeko potreban dijalog

Knjiga An Ecology of World Literature: From Antiquity to the Present Day Alexandera Beecrofta pruža vitalnu analizu svjetske književnosti kroz povijest.

pripremio:
Tomislav Žilić
papirus_630FOTO: Tilemahos Efthimiadis

Pripremio: Tomislav Žilić

Adresirajući već znana zakučasta mjesta, poput određivanja što točno sačinjava neku nacionalnu književnost ili u kakvom su aktivnom odnosu književnosti različitih zemalja, Alexander Beecroft razvija nov način razmišljanja o svjetskoj književnosti. Oslanjajući se na niz detaljnih primjera i studija slučajeva, knjiga se bavi širokim dijapazonom tekstova, sežući od antičkog epa pa sve do suvremene fikcije Roberta Bolaña i Amitava Ghosha.

U knjizi se uspostavlja dijalog između akademskih perspektiva antike i moderniteta, zapadnjačkih i ne-zapadnjačkih tekstova, čime se proučavanje književnosti odvodi u novo i prethodno nepoznato područje. Pri tome se prolazi kroz književne ekologije različitih veličina, od malih društava pa sve do planeta kao cjeline, odnosno okruženja u kojima književni tekstovi nastaju i cirkuliraju.

Alexander Beecroft je profesor klasične i komparativne književnosti iz Južne Karoline, a iza sebe ima niz objavljenih radova na temu autorstva u antičkoj Grčkoj i Kini, teorijama svjetske književnosti i pojavi književne povijesti kao discipline. Njegova prva knjiga Authorship and Cultural Identity in Early Greece and China objavljena je 2014. godine.

Knjiga An Ecology of World Literature: From Antiquity to the Present Day izlazi u nakladi Verso Booksa

Objavljeno
Objavljeno

Povezano