Osjećanje kulture i života

Verso je objavio novo izdanje knjige Raymonda Williamsa Politics and Letters: Interviews with New Left Review.

piše:
Tomislav Žilić
raymond_williams_630FOTO: Mark Gerson/National Portrait Gallery, London

Piše: Tomislav Žilić

Kako bi se oživio i više nego zasluženi interes za rad i djela Raymonda Williamsa, Verso je odlučio izdati novo, treće izdanje knjige Politics and Letters: Interviews with New Left Review, u džepnom i elektroničkom formatu. Knjiga intervjua koje su s Williamsom vodili Perry Anderson, Anthony Barnett i Francis Mulhern iz uredničkog odbora časopisa New Left Review daje uvid u Williamsov život, rad u području proučavanja drame, književnosti i kulture te politički angažman.

Raymond Williams ostavio je dubok trag u lijevim intelektualnim krugovima anglofonog svijeta, a njegov teorijski i književno-kritički rad neophodna je referentna točka u suvremenom proučavanju književnosti. Uz teorijski rad Stuarta Halla i Richarda Hoggarta te ostalih značajnih teoretičara pri birminghamskom Centru za kulturalne studije (Centre for Contemporary Cultural Studies), Williamsov doprinos polju je od iznimnog značenja te predstavlja važnu točku u sagledavanju razvoja studija kulture od prve polovice dvadesetog stoljeća do danas.

U Williamsovim teorijskim i beletrističkim djelima uvijek se može pronaći aspekt osobnog iskustva, ili kako Geoff Dyer ističe u predgovoru novom izdanju: “ključna stvar je da je njegovo pisanje uvijek nosilo ogroman teret autobiografije”, a teret sina velškog skretničara doprinio je stvaranju plodnog tla za neprocjenjiv doprinos kulturnom, kritičarskom i teorijskom radu. Williams je iza sebe ostavio niz teorijskih djela, od kojih su najpoznatija Culture and Society (1959.), The Country and the City (1973.) i Keywords (1976.), dok od beletristike vrijedi izdvojiti Border Country (1960.) i Second Generation (1964.).

I usprkos relativnoj popularnosti njegove beletristike, i izrazito boljem statusu njegovih publicističkih djela, nedugo nakon njegove smrti Williamsovo djelo počelo je gubiti na značaju. A kao što je prvo izdanje knjige Politics and Letters 1979. godine isticalo Williamsovu bitnu poziciju u tadašnjem promišljanju politike, kulture i teorije, novo izdanje nas podsjeća da njegovo djelo itekako vrijedi spasiti od zaborava. 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano