Od Freuda do Irigaray

Drugo izdanje Uvoda u psihoanalitičku teoriju Anthonyja Elliotta jedan je od ključnih pregleda razvoja psihoanalitičke teorije.

psihoanaliza_ilustracija_sofa_630

Elliott iznosi kritički pregled tzv. klasične psihoanalize, zatim ego-psihologije, teorije objektnih odnosa, teorije Melanie Klein, lakanovske i postlakanovske teorije te psihologije sebstva Heinza Kohuta. Njezino drugo, revidirano izdanje predstavlja i istraživanje psihoanalitičkih pristupa rasi i postkolonijalnoj teoriji od Fanona do Bhabe, kao i pogled na studije roda feminističkih teoretičarki kao što su Judith Butler, Helene Cixous i Luce Irigaray.

Njegova knjiga naglašava važnost psihoanalitičke teorije za kritičku analizu društva što Elliotta po temeljnoj orijentaciji čini bliskim autorima Frankfurtske škole.

Anthony Elliott jedan je od istaknutijih teoretičara psihoanalize i kulture. Temeljno obilježje njegova teorijskog pristupa jest izniman uvid u teorijsku psihoanalizu te povezivanje kliničke psihoanalize sa suvremenim kulturnim i društvenim strujanjima. Elliot je redovni profesor na University of the West of England te direktor njegova Centra za kritičku teoriju.

Knjiga Uvod u psihoanalitičku teoriju izlazi u prijevodu Irene Matijašević i nakladi AGM-a. 

Izvor: AGM

Objavljeno
Objavljeno

Povezano