Feminizam na prostorima bivše Jugoslavije

Publikacija Rod i levica predstavlja zbirku tekstova nastalih prema izlaganjima održanima tijekom 2012. godine u Domu omladine Beograda.

rosa_luxemburg_630

Dom omladine Beograda i Ženski informaciono dokumentacioni trening centar uz podršku Fondacije Rosa Luxemburg organizirali su ciklus predavanja/diskusija na temu Rod i levica. Ovaj ciklus, održan kroz travanj, svibanj i lipanj 2012. godine imao je za cilj edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta sa posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije.

Tema roda i ljevice zapostavljena je i obojena mnogim predrasudama i zato predstavlja izazov, izvor inspiracije i zanimljiv poticaj za sve aktiviste i aktivistkinje, studente i studentice, istraživače i istraživačice, kao i sve one kojima je bavljenje alternativnim politikama zadovoljstvo i područje interesa. 

O temama Pitanje klase u feminizmu, Antifašizam i ženski pokret nakon Drugog svetskog rata, Socijalizam i feminizam, feminizam u socijalizmu, Feminizam i radikalna levica, Nova levica i feministički pokret, savremena stremljenja i izazovi na tribinama ovog ciklusa govorile su Nadežda Čačinović, Gordana Stojaković, Sonja Drljević, Andjelka Milić, Milica Ruzičić, Marijana Radulović i Ankica Čakardić, čiji se tekstovi nalaze u publikaciji besplatno dostupnoj ovdje.

Izvor: Centar za kvir studije

Objavljeno
Objavljeno

Povezano