Dobrodošao natrag, Jacques!

Francuski filozof Jacques Rancière gostuje od 6. do 8. svibnja u Skopju i Novom Sadu.

jacques_ranciere_630

Jacques Rancière u Skopje i Novi sad dolazi u okviru drugog dijela “jugoslovenske turneje” koju je započeo 2010. predavanjima u Beogradu, Zagrebu, Rijeci i Ljubljani. Rancière će tako 6. svibnja u Skopju održati predavanje Vreme, naracija, politika, a 8. svibnja dat će Novi osvrt na modernost u Novom Sadu, najavljuju organizatori Edicija Jugoslavija, Institut za društvene i humanističke nauke u Skopju i Studentski kulturni centar Novog SadaČuveni “mislilac jednakosti i emancipacije” gostovao je 2010. godine u regiji povodom hrvatskog izdanja Učitelja neznalice i srpskog izdanja Poetike znanja.

Rancière je rođen 1940. u Alžiru. Po završetku École normale supérieure u krugu Louisa Althussera, 1969. godine Michel Foucault ga poziva na Odsjek za filozofiju tek osnovanog, eksperimentalnog Sveučilišta u Vincennesu koje će narednih godina okupiti najvažnija imena francuske filozofije druge polovice 20. stoljeća: Deleuzea, Lyotarda, Badioua i mnoge druge. Nakon što se 1980. to sveučilište seli u pariško predgrađe Saint Denis i postaje poznato pod imenom Paris-VIII, Rancière će na njemu predavati sve do svog umirovljenja sredinom devedesetih.

Besplatno elektroničko izdanje Učitelja neznalice u prijevodu Leonarda Kovačevića i u izdanju Multimedijalnog instituta možete preuzeti ovdje, a transkript njegova javnog razgovora održanog tijekom gostovanja u Zagrebu – ovdje

Izvor: SEEcult / mi2 / KP

Objavljeno
Objavljeno

Povezano